Čína odstartovala k Měsíci. Chce dopravit na Zemi vzorky z jeho odvrácené strany

Čína odstartovala k Měsíci. Chce dopravit na Zemi vzorky z jeho odvrácené strany
Fotografie: CMSE
  • Raketa Dlouhý pochod odstartovala dnes po poledni středoevropského času
  • Sonda Chang'e 6 je nyní na cestě na oběžnou dráhu Měsíce
  • Lander odebere 2 kilogramy měsíční půdy

Dnes po poledni středoevropského času odstartovala z čínského z kosmodromu Wen-čchang raketa Dlouhý pochod 5 a na jejím vrcholu byla umístěna 8tunová sonda Chang'e 6. Ta se již odpojila od rakety a nyní směřuje na odvrácenou stranu Měsíce, kde se pokusí odebrat vzorky a dopravit je zpět na Zemi. Celá mise by měla podle space.com trvat 53 dní.

Start proběhl dle plánu a nyní sonda směřuje na oběžnou dráhu Měsíce, kam by měla dorazit za tři až čtyři dny. Přistání je podle agentury Reuters naplánováno na začátek června. Lander přistane v pánvi zvané South Pole-Aitken, kde se pokusí během dvou dnů odebrat 2 kilogramy půdy. Není to první čínská mise, která přiveze z Měsíce vzorky půdy. Mise Chang'e 5 dopravila na Zemi vzorky, které přinesly nové poznatky o Měsíci.

Místo přistání bylo vybráno z důvodu, že se jeho stáří odhaduje na 4 miliardy let, což by byly doposud nejstarší dovezené vzorky. Předchozí čínská mise přivezla vzorky staré asi 2 miliardy let a starší nepřivezly ani Spojené státy či Sovětský svaz. Pokud se lunární regolit podaří na Zemi dopravit, mohl by přinést zcela nové poznatky o naší jediné přirozené družici.


Mise je složena celkem ze čtyř kosmických lodí – lunárního orbiteru, přistávacího modulu, vzletové kosmické lodi a návratového modulu. Jakmile robotický lander odebere dostatek půdy, budou vzorky přeneseny do vzletové kosmické lodi, která se dostane zpět na oběžnou dráhu Měsíce a připojí se k orbiteru. Následně se zahájí cesta zpět na Zemi. Vzorky budou odhozeny v návratové kapsli a měly by dopadnout do Vnitřního Mongolska. Aby čínští vědci neztratili kontakt s kosmickou lodí na odvrácené straně Měsíce, bude jim pomáhat satelit Čchüe-čchiao 2, který Čína vyslala na oběžnou dráhu Měsíce v březnu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze