Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde
test

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde

Design a čistota na prvním místě

Hledáte skutečně výkonnou čističku vzduchu, které neschází styl ani chytré funkce? Pak by vás mohla zaujmout horká novinka od Dysonu s označením Purifier Big+Quiet Formaldehyde, jež se chlubí schopností vyčistit vzduch v místnostech o velikosti až 100 metrů čtverečních a navrch přidává několik chytrých vychytávek.

Produkty Dyson jsou právem považovány za velmi inovativní po stránce technologie, avšak stejně tak zajímavé jsou i stylovým designem, což se vztahuje i na nejnovější čističku vzduchu Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde. Jak se osvědčila v testu?

Obsah balení: vše, co je potřeba

Uvnitř balení najdeme pečlivě zabalenou čističku vzduchu rozdělenou do dvou částí, a to horní, tedy „talíře“ se skrytým výdechem, a spodní v podobě perforovaného válce. Veškeré potřebné filtry jsou již od začátku uloženy v základně, tudíž čerstvému majiteli v podstatě stačí jen nasadit horní část na spodní, zapojit do zásuvky (kabel má skutečně poctivé zpracování a je napevno připojen k základně) a čističku začít používat. V balení pochopitelně neschází ani samostatně uložené dálkové ovládání či veškeré potřebné manuály.

Líbilo se nám
  • důkladně zabaleno
  • nic důležitého nechybí

Design a konstrukce: originální design a líbivé barvy

Předešlé čističky od Dysonu se vyznačovaly podlouhlým „prstencem“. Pochopitelně tento design inspiroval i další výrobce (a také vznikly všemožné kopie), a proto se zřejmě tentokrát Dyson rozhodl přijít opět s něčím novým.

Na vzhled čističky Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde si musí každý udělat názor sám a přiznám se, že když jsem čističku poprvé spatřil naživo, byl jsem z ní trochu v rozpacích, neboť zkrátka vypadá zcela jinak než vše ostatní, na co jsme zvyklí. Po několika týdnech v domácnosti jsem si však zvykl a označil bych design za povedený a originální. Použitá kombinace fialové, stříbrné a zlaté (či bronzové) je rozhodně méně univerzální než kombinace bílé a šedé, s níž Dyson u čističek začínal, přesto si dovolím tvrdit, že bude vypadat dobře ve většině domácností. Do tmavších interiérů pěkně zapadne a ve světlejších zase může vytvořit zajímavý kontrast. Dost bylo však přemítání nad designem a přesuňme se k praktickému prvku, který ocení naprosto každý.

Přesouvání čističky je díky skrytým kolečkům velmi jednoduché.

Tím jsou na první pohled skrytá kolečka umístěná pod základnou. Ta jsou díky designu čističky skutečně „neviditelná“, a tak novinku nijak nehyzdí, přesto jsou perfektně funkční. Přesouvání čističky je velmi komfortní, zvládne jej bez problémů i dítě či třeba méně mobilní osoba a problém není čističku přesunout ani přes mezidveřní přechodovou lištu, ovšem klasický (vyšší) práh by již vyžadoval její zvednutí.

Za praktický lze označit rovněž systém výměny filtrů, kdy nejprve jednoduše sejmete horní část (k tomuto kroku je rovněž nutné zmáčknout tlačítko pro odjištění), poté odjistíte pomocí dvou červených tlačítek plastový válec a následně je již před vámi kruhový HEPA filtr, pod nímž se nachází další filtr, tentokrát s aktivním uhlím. Případná výměna je tak otázkou chvilky, ačkoliv je životnost dlouhá, a to konkrétně 5 let pro HEPA filtr a 2 roky pro filtr s aktivním uhlím.

Líbilo se nám
  • originální design
  • praktická neviditelná kolečka
  • snadný přístup k filtrům
Nelíbilo se nám
  • kombinace barev bílá a šedá je stále univerzálnější

Dálkové ovládání: vždy po ruce

Malý dálkový ovladač s mírným prohnutím je příjemný tvarem, kompaktními rozměry i hmotností pouze 27 gramů. Nachází se na něm celkem 7 tlačítek. Kromě těch standardních pro regulaci výkonu či směr vyfukovaného vzduchu zde najdeme rovněž ovládání automatického režimu, nočního režimu či časovač. Z dalších možností nechybí a tlačítko s písmenkem „i“, pomocí něhož přepínáte ukazatele na displeji.

Líbilo se nám
  • nízká hmotnost a příjemný tvar
  • snadné ovládání

Displej: stále na očích

Na menším barevném displeji čtvercového tvaru (na pohled působí jako OLED panel) můžete pozorovat hodnoty znečištění, a to konkrétně pevné částice o velikosti PM2,5, PM 10, HCHO, VOC (těkavé organické látky), N02 (oxid dusičitý), teplotu, vlhkost, stav filtru, stav připojení k Wi-Fi, graf průměrné kvality vzduchu či průměrné kvality vzduchu během 24 hodin. Displej je dostatečně velký, abyste informace viděli i z větší vzdálenosti, má sympatickou grafiku a není rušivý ani v tmavé místnosti. V případě aktivace nočního režimu se pak automaticky vypne.

Ukázka veškerých informací, které je displej schopen zobrazit
Líbilo se nám
  • kvalitní panel s dobrou viditelností
  • podá přehled o všem důležitém

Výkon a zkušenosti: i do velkých prostor

Jak již napovídá samotný název čističky, nezalekne se ani větších prostor, čímž má výrobce na mysli místnosti o velikosti až 100 metrů čtverečních. V takto velkých místnostech jsem sice novou čističku nezkoušel, podělím se však o zkušenosti z rodinného domu, kde pracovala v obývacím pokoji propojeném s kuchyní.

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde umí detekovat i velmi malé částice, stejně tak ale zachytí formaldehyd, oxid dusičitý, benzen a další, zkrátka vše škodlivé, co by se mohlo běžně v domácnosti vyskytovat. O tom, že tato čistička není pouze designovou hračkou, mě přesvědčila především kvalita vzduchu ráno po probuzení v místnosti o rozměrech cca 20 m2, kde se vzduch během noci zkrátka „vydýchá“. S čističkou spuštěnou na noční režim byl pak ráno vzduch znatelně lepší a celkově se dýchalo lépe. Stejně tak si ale čistička zvládla poradit s jiným „testem“ – smažením v kuchyni, kdy okamžitě detekovala znečištění ve vzduchu a začala se činit. Na automatický režim, kdy se čistící výkon reguluje na základě dat z čidel umístěných v čističce, začne intenzivně pracovat a již chvíli po skončení vaření je vzduch opět v normálu.

Noční režim je velmi tichý a „šustění“ může sloužit také jako tzv. bílý šum.

Pocitovou čistotu vzduchu lze jen těžko popsat slovy, nicméně jsem během používání registroval „čerstvější“ a obecně lepší vzduch v domácnosti, což jistě ocení astmatici i rodiny s menšími dětmi. U dětí ještě zmíním noční režim, který je skutečně velmi tichý a „šustění“ může sloužit také jako tzv. bílý šum, který pomůže dětem (ale třeba i dospělým) rychleji usnout. V podstatě čističku uslyšíte pouze na maximální (desátý) stupeň, ovšem na ten se čistička zpravidla aktivuje jen málokdy.

Líbilo se nám
  • tichý chod
  • detekuje i velmi malé částice
  • velmi rychle odstraní zápach v domácnosti
  • zachytí formaldehyd, oxid dusičitý, benzen a další

Aplikace: vše důležité ve vašem telefonu

Doprovodná aplikace Dyson Link dostupná pro iOS i Android dokáže nahradit dodávané dálkové ovládání, podrobněji zobrazit statistiky o kvalitě ovzduší a také umožňuje vytvořit 7denní rozvrh. Na základě něho se čistička vzduchu vypíná/zapíná v předem definované časy. Dále zde najdete manuál, monitorování stavu filtrů, možnost připojit čističku k Wi-Fi nebo kontrolu aktualizací (samotné čističky). Nechybí ani sekce pro hlasové ovládání pomocí asistentů Amazon Alexa, Siri od Applu či platformy Google.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • nabízí podrobnější informace i vysvětlení jednotlivých hodnot

Zhodnocení

Dyson Purifier Big+Quiet Formaldehyde je další povedenou čističkou z portfolia známého výrobce, která překypuje výkonem, má stylový design a nabízí povedenou aplikaci s možnou integrací do všech důležitých platforem. Kromě tradičně vyšší pořizovací ceny, která však odpovídá zpracování a výbavě, tak může být jedinou „překážkou“ k nákupu snad jen barevné provedení, které nemusí vyhovovat každému.

Foto: Ioannis Papadopoulos

Klady
  • stylový design a jednoduchá výměna filtrů
  • možnost integrace do různých platforem
  • povedená mobilní aplikace
  • špičkový výkon
Zápory
  • použitá barevná kombinace není nejuniverzálnější
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze