Google chce z vesmíru zmapovat globální emise metanu

Google chce z vesmíru zmapovat globální emise metanu
Fotografie: MethaneSAT LLC
  • Metan je silný skleníkový plyn zodpovědný za globální změnu klimatu
  • Nový satelit umožní detekci jeho úniků při lidské činnosti
  • Zdroje metanu půjde spojit s infrastrukturou a zamezit tak budoucím únikům

Google oznámil partnerství s neziskovou organizací Environmental Defense Fund (EDF), jehož cílem je mapovat z vesmíru znečištění metanem a infrastrukturu pro těžbu ropy a plynu.

Metan z lidských zdrojů je dnes zodpovědný za přibližně 30 % globálního oteplování a velkou měrou se na jeho vzniku v atmosféře podílí těžba fosilních paliv, jako je ropa a zemní plyn, ze Země. Cílem mise je pomocí algoritmů pro detekci metanu s využitím cloudu a aplikací umělé inteligence na satelitní snímky k identifikaci ropné a plynové infrastruktury po celém světě pomoci společnosti EDF kvantifikovat a vysledovat emise metanu až k jejich zdroji. Díky těmto informacím mohou energetické společnosti, výzkumní pracovníci a veřejný sektor rychleji a efektivněji přijímat opatření ke snížení emisí z ropné a plynárenské infrastruktury.

MethaneSAT

Nový satelit společnosti EDF MethaneSAT bude mapovat, měřit a sledovat metan s nebývalou přesností a nabídne komplexní pohled na emise metanu. Družice MethaneSAT, která odstartuje začátkem března na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX, bude obíhat Zemi 15krát denně ve výšce přes 500 kilometrů. Bude měřit hladinu metanu v nejvýznamnějších ropných a plynárenských oblastech na světě a provádět pravidelné analýzy.

MethaneSAT je vysoce sofistikovaný; má jedinečnou schopnost monitorovat jak zdroje metanu s vysokými emisemi, tak malé zdroje rozprostřené na velkém území. Aby bylo možné vypočítat množství metanu vypouštěného na konkrétních místech a sledovat tyto emise v průběhu času, vyvinula společnost EDF ve spolupráci s vědci z Harvardovy univerzity (School of Engineering and Applied Science) a jejího Centra pro astrofyziku (Center for Astrophysics) a s vědci ze Smithsonovy astrofyzikální observatoře algoritmy využívající Google Cloud.

Jakmile bude hotová kompletní mapa infrastruktury, data ukážou, odkud metan pochází. Bude jasné, které emise odpovídají konkrétní infrastruktuře. Tyto informace jsou nesmírně cenné pro předvídání a zmírňování emisí v ropné a plynárenské infrastruktuře, která je obecně nejvíce náchylná k únikům.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze