Japonský modul SLIM nepřestává překvapovat. Přežil už třetí noc na Měsíci

Japonský modul SLIM nepřestává překvapovat. Přežil už třetí noc na Měsíci
Fotografie: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University
  • I když modul přistál na povrchu obráceně, dokáže odolávat mrazivým teplotám
  • Japonsko přistálo na Měsíci 19. ledna a stalo se pátou zemí, která měsíčního povrchu dosáhla
  • I jiné mise se pokoušely o znovunavázání s landery, všechny byly ale neúspěšné

Japonsko se 19. ledna stalo pátou zemí, které se podařilo přistát na Měsíci. Nikdo ovšem nečekal, že lander SLIM bude žít na Měsíci tak dlouho. Původně byl navržen tak, aby fungoval jeden lunární den, tedy asi 14 dní. To se ale bohužel nestalo, jelikož lander dopadl na měsíční povrch obráceně a solární panely zůstaly natočené na západ. Nakonec kosmická loď fungovala jen několik dní, než ji pozemní tým uvedl do hibernace s tím, že po lunární noci se SLIM pokusí opět oživit. A to se povedlo a ne jednou, ale už potřetí.

Japonská kosmická agentura na konci dubna na sociální síti X uvedla, že lander zaslal další fotografii z místa přistání poté, co přežil třetí lunární noc. „Toto je měsíční povrch pořízený navigační kamerou 23. dubna. Protože byl zachycen během nejranější fáze Měsíce, je Měsíc jasný a stíny jsou krátké,uvedla JAXA na X. Během lunární noci padají teploty až k minus 130 °C a je tedy velkým překvapením, že přístroje na modulu jsou schopny takto mrazivé teploty snášet.

Podle CNN je SLIM už nyní opět v hibernaci a agentura se jej pokusí znovu probudit přibližně v polovině května. Vzhledem ke špatnému natočení solárních panelů je nabíjení modulu velmi omezené a může tak fungovat jen několik dní. Pozemní tým také musí hibernaci provést ve chvíli, kdy je lander ještě z části nabitý, aby bylo možné později znovu navázat komunikaci.


Ke konci minulého roku a na počátku tohoto, se lehce obnovil měsíční závod. Na Měsíc se chtělo dostat znovu Rusko, první soukromé společnosti, ale i další státy jako byla Indie a Japonsko. Některé mise byly neúspěšné, ale jiné naopak slavily úspěch. Těm, co se podařilo na měsíčním povrchu přistát, se ale již nepodařilo znovu navázat spojení s modulem. Všechny mise tak byly následně označeny za ukončené.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze