Lunární modul na Měsíci nepřistane. Přišel o palivo a záchrana již není možná

Lunární modul na Měsíci nepřistane. Přišel o palivo a záchrana již není možná
Fotografie: Astrobotic
  • Raketa ULA odstartovala 8. ledna z kosmodromu na Floridě
  • Brzy po odpojení modulu od rakety byla zaznamenána anomálie, která vedla ke ztrátě pohonné hmoty
  • Společnost uvedla, že modul vydrží přibližně dalších 40 hodin

8. ledna odstartovala raketa Vulcan United Launch Alliance (ULA) z kosmodromu Cape Canaveral na Floridě a na svém vrcholu nesla lunární lander Peregrine. Nesestrojila jej NASA, ale soukromá společnost Astrobotic Technology, která se tak chtěla stát první soukromou firmou, která přistane na Měsíci. Nejblíže tomu byla zatím společnost ispace s landerem HAKUTO-R, se kterým však pozemní tým ztratil před přistáním spojení a lander se zřítil na měsíční povrch.

Modul Peregine odstartoval dle očekávání a stal se tak prvním americkým komerčním lunárním modulem, který měl přistát na Měsíci. NASA však v aktualizaci uvedla, že brzy poté, co se lander odpojil od nosné rakety, byl zaznamenám problém s pohonem. Přesná příčina zatím nebyla zveřejněna, ale lander přišel o velké množství pohonné hmoty, což následně způsobilo konec mise.

Pokračující únik pohonné hmoty způsobuje, že trysky kosmické lodi pracují daleko za očekávanou životností, aby udržely modul před nekontrolovatelným pádem. Pokud budou trysky pokračovat v provozu, věříme, že by kosmická loď mohla pokračovat ve stabilním stavu dalších 40 hodin, podle aktuální spotřeby paliva,“ uvedla společnost Astrobotic na sociální síti X. Modul v sobě nesl také čtyři vědecké přístroje NASA v rámci programu Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Ty měly na měsíčním povrchu studovat lunární exosféru, tepelné vlastnosti měsíčního regolitu, množství vodíku v půdě v místě přistání a provádět monitorování radiačního prostředí.


První start CLPS poslal náklad na cestu na Měsíc – obrovský skok pro lidstvo, když se připravujeme na první návrat na měsíční povrch za více než půl století,řekl po startu administrátor NASA Bill Nelson. Tato mise byla důležitá i pro astronauty programu Artemis, kteří budou na měsíčním povrchu dlouhodobě pobývat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze