Meteorický roj Eta-Aquaridy bude nejlépe viditelný v neděli

Meteorický roj Eta-Aquaridy bude nejlépe viditelný v neděli
Fotografie: unsplash.com
  • V noci z neděle na pondělí bude v průměru vidět 20 meteorů za hodinu
  • Meteory budou vylétávat ze souhvězdí Vodnáře
  • Úlomky prachu pocházejí ze slavné Halleyovy komety

Meteorický roj, který vznikl ze slavné Halleyovy komety, vyvrcholí na konci týdne. Podle České astronomické společnosti budeme moci pozorovat v průměru 20 meteorů za hodinu, a to v noci z neděle na pondělí. Aktivita je nižší z důvodu, že meteory budou létat těsně nad obzorem, a některé tak nebudeme moci zahlédnout. S výhledem lehce pomůže měsíc, který bude těsně před novem a na obloze tak bude svítit pouze tenký srpek.

Eta-Aquridy vylétávají ze souhvězdí Vodnáře (Aquarius), od čehož je odvozen i název roje. Úlomky z Halleyovy komety kolem Země prolétávají už od 19. dubna a postupně počet meteorů roste. Po 6. květnu pak bude aktivita postupně klesat. Nejlepší čas pro pozorování je těsně před svítáním, kdy můžete zahlédnout rychlé, ale dlouhé čáry na obloze. To je způsobeno rychlostí, kterou meteor vstupuje do atmosféry. V tomto případě je to přibližně 66 km/h.

Meteory, které vstoupí do naší atmosféry, zcela shoří a nepředpokládá se, že by mohl nějaký kousek projít skrze. Jedná se většinou jen o malé úlomky, které odhodila Halleyova kometa při průletu. Jak se Země postupně otáčí kolem Slunce, setkává se pravidelně s těmito kousky prachu a ledu. Z této komety můžeme pozorovat meteorický roj dokonce dvakrát za rok, a to právě nyní a následně i v říjnu, kdy jsou Orionidy.


Halleyova kometa oběhne Slunce jednou za 76 let. Naposledy ji lidé mohli podle NASA pozorovat v roce 1986 a znovu se jí dočkáme až v roce 2061. Poprvé ji spatřil a tím i objevil Edmund Halley v roce 1705, ale lidé ji viděli i o tisíciletí dříve, jak dokazují některé historické dokumenty. Jedná se tak o nejznámější kometu vůbec.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze