Nakažených černým kašlem přibylo za minulý týden nejvíce od začátku roku

Nakažených černým kašlem přibylo za minulý týden nejvíce od začátku roku
Fotografie: unsplash.com
  • Státní zdravotní ústav eviduje 1 604 nově nakažených
  • Nejvíce se nemoc šíří mezi mladistvými mezi 15 a 19 lety
  • Očkování je u nás povinné, v dospělosti si ale musíme přeočkování hlídat sami

Černý kašel je v České republice opět na vzestupu a za minulý týden přibylo nejvíce nakažených od začátku roku. V předchozích týdnech se počet nakažených pohyboval okolo 1 400 a nyní Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje 1 604 nově nakažených. Od začátku roku se tak eviduje na 10 973 případů černého kašle neboli pertuse. U dětí do jednoho roku života bylo letos hlášeno již 148 případů, přičemž tato skupina je nejvíce ohrožená. Nejvyšší počet případů se pak eviduje u dospívajících mezi 15 až 19 lety.

Nejvíce případů je evidováno ve Středočeském a Jihočeském kraji, následuje pak Praha s 1 080 nakaženými. Nejméně je naopak v Olomouckém a Karlovarském kraji, kde se drží nízké počty od začátku roku. Pro očkované tato nemoc nepředstavuje žádné vážné riziko, což dokazuje i procento hospitalizovaných, které činí 2,1 % a z toho téměř polovinu tvořily děti do jednoho roku života.

I přes očkování je možné se nakazit, průběh nemoci je pak ale daleko mírnější a nemocný netrpí tak dlouho záchvatovým kašlem. „Současné vakcíny proti pertusi, acelulární (aP), jsou bezpečnější než dříve používané vakcíny celobuněčné. Podobně jako naprostá většina jiných vakcín ale neposkytují celoživotní ochranu před onemocněním. Proto je potřeba se přeočkovat,uvedl SZÚ v týdenní zprávě. Očkování proti této nemoci je v České republice povinné, přeočkování si pak musí dospělí lidé hlídat sami.


Jak poznat černý kašel?

Černý kašel je velmi nepříjemné onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Nemoc se nejdříve projevuje jako klasické nachlazení, kdy má nemocný rýmu, teplotu a kašel. Postupně se ale rozvíjí dávivý kašel, u kterého se pacienti mohou dusit. Kašel se na noc zhoršuje a nepomáhají na něj běžné léky. Podle popisu nemoci od SZÚ, lze černý kašel od běžného nachlazení v tomto stádiu rozpoznat i díky tomu, že kromě kašle nemá nemocný žádné jiné příznaky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze