Po 64 letech naposledy vzlétla raketa Delta. Byl to její 389. start

Po 64 letech naposledy vzlétla raketa Delta. Byl to její 389. start
Fotografie: United Launch Alliance
  • Na oběžnou dráhu vynesla tajný náklad Amerického úřadu pro průzkum
  • NRO blíže náklad nespecifikoval, jelikož se jedná o národní bezpečnost
  • Poprvé raketa vzlétla 13. května 1960, kdy byl ale start neúspěšný

United Launch Alliance (ULA) 9. dubna vypustila naposledy do vesmíru raketu Delta, která sloužila více jak 60 let. Raketa Delta IV Heavy vybavena dvěma posilovači, vzlétla z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě v 18:53 středoevropského času a na oběžnou dráhu vynesla utajovaný náklad pro Americký národní úřad pro průzkum (NRO).

Raketa Delta IV Heavy byla pro NRO tahounem a zahájila 12 misí poskytujících kritické užitečné zatížení pro národní bezpečnost. Mise NROL-70 znamenala náš 35. úspěšný start s NRO a těšíme se na pokračování našeho partnerství při zahajování budoucích národních bezpečnostních vesmírných misí,uvedla společnost v tiskové zprávě. Bližší specifikaci NRO uvádí jen výjimečně, vzhledem k využití satelitů. Tento let byl původně naplánován na konec března, kvůli potížím před startem ale došlo k odkladu.

Podle space.com došlo asi čtyři minuty po startu k odhození posilovačů a hlavní stupeň byl odpojen 45 sekund poté. Následně sepnul motor druhého stupně rakety a vynesl užitečné zatížení na oběžnou dráhu. Ačkoliv společnost vysílala poslední start živě, kvůli obsahu nákladu byl přenos po necelých sedmi minutách přerušen. Tímto letem tak byla ukončena 64letá éra létání všech typů raket Delta.


První start proběhl 13. května 1960. Ten ale skončil neúspěchem a první úspěšné vypuštění satelitů přišlo až o tři měsíce později. Tehdy raketa Thor-Delta vynesla na oběžnou dráhu satelit Echo IA, který dokázal zajistit satelitní přenos a první obousměrnou komunikaci mezi dvěma body na Zemi za pomoci vesmíru. Následně pak ještě byl vypuštěn další úspěšný satelit – Teslar-1, který umožnil první živé vysílání transatlantické televize.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze