Seznamte se, Robot Aeo. Hlídá a dezinfikuje v nemocnicích

Seznamte se, Robot Aeo. Hlídá a dezinfikuje v nemocnicích
Fotografie: Martin Pultzner, fzone.cz
  • Robot má plně autonomní navigaci v prostoru a robotickou ruku
  • Dokáže otevírat dveře a pomocí UV světla čistit povrchy
  • Prozatím je v praxi používán jen v Japonsku

V prostorách výstaviště lasvegaského veletrhu CES 2023 lze najít všechny myslitelné druhy elektroniky. Výjimkou nejsou ani roboti, přičemž s jedním jsme se osobně setkali na stánku společnosti Aeolus Robotics. Robot Aeo by se mohl představit jakožto pomocník v různých zdravotnických zařízeních.

Seznamte se, Robot Aeo. Hlídá a dezinfikuje

Dokáže totiž sám fungovat v místnostech a obecně prostoru díky autonomní navigaci, několika kamerám a infračerveným senzorům. Robota však lze ovládat i na dálku prostřednictvím aplikace, ale dle výrobce to zpravidla vůbec není zapotřebí. Aeo se tak snadno pohybuje a pomocí robotické ruky dokáže například otevírat dveře či cestovat výtahem. Během pohybu může za pomoci UV světla dezinfikovat různé povrchy. Ve výsledku tak slouží jako hlídkující, jídlo rozvážející a dezinfikující robot v různých zdravotnických zařízeních. Snadno tak zasatne práci, kterou by například muselo dělat několik lidí. Navíc ji provádí automaticky a takřka nepřetržitě vždy, když je potřeba.

Robot Aeo

Robot Aeo je v současné době dostupný a využívaný pouze na japonském trhu, což není překvapivou informací. Moderní technologie velmi často, zejména co se týče robotů, startují právě na japonském trhu. Společnost však hledá nové klienty a pomoci jí má právě i probíhající veletrh v Las Vegas. Je tak možné, že se s robotem Aeo setkáme později i v evropských zdravotních institucích.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze