Sonda Lucy proletěla kolem svého prvního asteroidu. Co zjistila?

Sonda Lucy proletěla kolem svého prvního asteroidu. Co zjistila?
Fotografie: NASA/Goddard/SwRI/Johns Hopkins APL/NOIRLab
  • Sonda 1. listopadu proletěla kolem asteroidu Dinkinesh
  • Zjistila, že jde o binární systém dvou malých asteroidů
  • Vědci nyní budou shromažďovat všechna data, aby se dozvěděli více

Sonda Lucy směřuje celkem k několika asteroidům, jež byly vybrány agenturou NASA jako pozůstatky naší Sluneční soustavy, které by mohly přinést odpovědi na její vznik. Její mise odstartovala 16. října 2021 a během cesty prozkoumá celkem 10 asteroidů a tím prvním byl Dinkinesh, kolem kterého proletěla 1. listopadu. Záhy však bylo zjištěno, že se vlastně nejdená o jeden asteroid, ale o binární pár.

NASA zveřejnila první snímky, které kosmická loď vrátila, a ty ukazují, že asteroid Dinkinesh, který se nachází v hlavním pásu asteroidů, má u sebe ještě další menší asteroid. Nejblíže se podařilo binární pár vyfotografovat z dálky 430 km pomocí přístroje Lucy Long-Range Reconnaissance Imager (L'LORRI). Předběžné analýzy naznačují, že větší asteroid měří v nejširším bodě asi 790 metrů a jeho menší soused přibližně 220 metrů.

Přiblížení k tomuto asteroidu původně mělo sloužit k testování systémů kosmické lodi Lucy, zda dokáže autonomně pozorovat asteroid v pohybu. Vědci tak nyní shromažďují všechna data, aby mohli o systému zjistit více. To bude trvat přibližně týden. Tým data následně použije k dalšímu průletu, který je naplánován na rok 2025, kdy Lucy navštíví asteroid Donaldjohanson.


Objevení dalšího asteroidu tak zvýšilo počet zkoumaných vesmírných kamenů na 11. „Věděli jsme, že to bude nejmenší asteroid hlavního pásu, jaký jsme kdy viděli zblízka. Skutečnost, že jsou dva, je ještě vzrušující. V některých ohledech tyto asteroidy vypadají podobně jako binární systém blízkozemních asteroidů Didymos a Dimorphos, které viděla mise DART , ale jsou zde některé opravdu zajímavé rozdíly, které budeme zkoumat,“ uvedl Keith Noll, vědec projektu Lucy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze