SpaceX i přes zničení Starship slaví úspěch

SpaceX i přes zničení Starship slaví úspěch
Fotografie: SpaceX
  • Při startu se nezažehly všechny motory, později vypadly další
  • Po dvou minutách raketa začala ztrácet rychlost i směr
  • Dosáhla nadmořské výšky 39 km

Včera odpoledne SELČ se z odpalovací rampy ve Starbase v Texasu zvedla největší raketa na světě – Starship. Za úkol měla obletět Zemi a dopadnout do oceánu. Jak to ale při testování nových raket bývá, let neproběhl podle plánu a raketa byla po několika minutách zničena. Elon Musk však i přesto na Twitter napsal, že i takový test přináší úspěch a povede ke zlepšení spolehlivosti Starship.

Raketa byla zničena systémem ukončení letu

Včera v 15:33 SELČ poprvé vzlétla 120metrová raketa Starship a už při startu se nezažehly všechny motory – z 33 fungovalo pouze 30, o 40 sekund později vypadl další motor a o dalších 20 sekund další. Ze začátku se zdálo vše být v pořádku a raketa směřovala vzhůru, jak ale vypadávaly motory, raketa začala ztrácet rychlost. Po dvou minutách se začala naklánět a bylo zřejmé, že je něco špatně. Vzhledem k potížím nedošlo ani k odpojení nosné rakety od druhého stupně a SpaceX se rozhodl těsně před čtvrtou minutou sepnout systém ukončení letu, a to jak na nosné raketě, tak na Starship.

Než byla raketa zničena, dosáhla podle SpaceX nadmořské výšky 39 km, je tak zřejmé, že oběžné dráhy nedosáhla. V rámci testování raket to ale není úplně špatný výsledek – minimálně nedošlo ke zničení odpalovací rampy s věží, která byla postavena jen pro tuto raketu a později bude schopna zachytit nosnou raketu po odpojení od horního stupně. SpaceX se zatím podrobněji k neúspěšnému letovému testu nevyjádřil, ale je jasné, že nyní budeme čekat na další testy a zkoušky, než budou moci do rakety nastoupit astronauti.


Testovací let pečlivě sledovala i NASA, která bude Starship využívat pro lety na Měsíc. „Gratuluji SpaceX k prvnímu integrovaném letovém testu Starship! Každý velký úspěch v historii vyžadoval určitou úroveň vypočítaného rizika, protože s velkým rizikem přichází velká odměna. Těšíme se na vše, co se SpaceX naučí do dalšího letového testu – a dále,“ vyjádřil se k letu administrátor NASA Bill Nelson na Twitteru. Tomu je jasné, že než proběhne úspěšný let, vede k němu cesta mnoha neúspěšných startů. Důkazem toho je i raketa Space Launch System od NASA, která vypustila minulý rok kosmickou loď Orion a než se tak stalo, byl start opakovaně odkládán kvůli potížím.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze