Philips Series 9000 SenseIQ
test

Philips Series 9000 SenseIQ

Inteligentní vysoušení vlasů

Fén na vlasy je v domácnosti prakticky nepostradatelná věc. Používají jej jak ženy, tak muži a kromě vysušení vlasů může pomoci i se stylingem. Do redakce nám dorazil nový fén od společnosti Philips, který zaručuje rychlejší vysoušení a snímání teploty vlasů za pomoci technologie SenseIQ, aby se předešlo jejich zničení. Jak se nám s ním pracovalo a co všechno umí?

Péče o vlasy může být někdy náročná. Ať už máte krátké/dlouhé vlasy, je potřeba se o ně starat. Po umytí vlasů řada z nás vezme do ruky fén, aby urychlila jejich uschnutí. Horký vzduch z fénu ale může vlasy zevnitř vysušit a poškodit. Na trh nyní přišla novinka, která dokáže snímat teplotu vašich vlasů a přizpůsobit podle toho teplotu proudícího vzduchu. Co dalšího Philips Series 9000 umí?

Technické parametry Philips Series 9000 SenseIQ

Rozměry 35,8 × 34,5 × 11,6 cm
Celková hmotnost 1,9 kg
Hmotnost fénu 560 g
Délka přívodního kabelu 2 m
Počet nástavců 4
Počet programů 6
Příkon 1 800 W
Cena cca 8 000 Kč

Obsah balení: více nebudete potřebovat

Čtvercová krabice nabízí kompletní vybavení, které budete potřebovat. Základním komponentem je fén s pevně připojeným napájecím kabelem. Dále jsou zde čtyři nástavce – pro rychlejší sušení, pro styling, masážní a pro tvorbu kadeří. Nechybí ani podrobný návod v češtině.

Philips Series 9000 SenseIQ
Líbilo se nám
  • pečlivě zabaleno
  • nic nechybí

Konstrukce a zpracování: funkčně a snadně

Celý fén je laděn do tělové barvy, která je v přední části perleťová. Na horní části je kousek kovu zlaté barvy, který ukazuje, kde se nachází technologie SenseIQ. Infračervený snímač na teplotu vlasů je umístěn těsně nad otvorem pro proudění vzduchu. Ten je opatřen kovovým kroužkem, do kterého se nasazují jednotlivé násady. V přední části už nalezneme pouze jedno tlačítko, které slouží pro studený vzduch.

Na zadní části fénu pak najdete hlavní ovládání. Kromě posuvného vypínače pro zapnutí/vypnutí jsou zde další tři tlačítka, kterými měníte nastavení, teplotu a rychlost proudění vzduchu. Na hlavici je pak kovový kruh. Ten je uprostřed děrovaný pro natáhnutí vzduchu a po okrajích jsou uvedeny jednotlivé režimy, které jsou podsvícené jemnou modrou barvou a rozsvěcují se dle toho, který program máte zvolený.

Fén je zakončen do tenké špičky, ze které vychází napájecí kabel. Na konci je plast lehce ohebný a je na něm závěsná smyčka pro lepší skladování. Napájecí kabel má 2 metry, což je za nás pro fén dostatečné. Škoda jen, že je spodní část pouze ohebná a není zároveň i otočná. Tím se tak kabel při používání více kroutí.

Jak jsme už uvedli, násady jsou celkem čtyři. Sušicí hubice pro rychlejší vysušení je kruhového tvaru a pouze zužuje proud vzduchu, a tím urychluje celkovou dobu fénování. Stylingový nástavec je na konci zúžen do tenkého pruhu. Masážní nástavec na pokožku hlavy je kruhový a jsou na něm plastové kolíčky. Posledním nástavcem je difuzér pro tvorbu kadeří. Po obvodu je 10 plastových kolíků a uvnitř čtyři menší.

Líbilo se nám
  • lehký
  • technologie SenseIQ
  • čtyři nástavce
Nelíbilo se nám
  • napájecí kabel není otočný

Zhodnocení a zkušenosti: suché vlasy za pár minut

S tímto vysoušečem vlasů se naučíte pracovat velmi rychle. Ovládání je jednoduché a jednotlivé režimy jsou jasně označené. Fén je celkem lehký (560 g), dobře se drží a rukojeť neklouže. Jednotlivé násady nemusíte nijak šroubovat – pouze je stačí zacvaknout do kovového kruhu. Pro oddělání pak počítejte s tím, že je potřeba použít trochu síly.

Philips Series 9000 SenseIQ

Pojďme se nejprve podívat na technologii Sense IQ. Jedná se o infračervený senzor, který snímá teplotu vlasů a přizpůsobuje teplotu proudícího vzduchu. Senzor není zakryt ani v případě nasazení nástavců, tedy kromě nástavce pro masáž pokožky hlavy, jelikož v tomto případě není potřeb snímat teplotu vlasů. Tento režim je nastaven pevně a nelze jej měnit. Nejedná se totiž o klasické vysoušení vlasů, ale o masáž, kdy fén vibruje a proud vzduchu je jen jemný.

Nástavec na styling není asi potřeba více představovat, jelikož bývá v základním vybavení prakticky všech fénů. Jedná se o zúženou hubici do podélného tvaru klasicky pro fénování s kartáčem. Proud vzduchu se tak soustředí na úzký pruh a pomáhá vlasy vyhladit/natočit dle kartáče. Difuzér na tvorbu kadeří je určen pro kudrnaté či vlnité vlasy. V tomto případě je potřeba se předklonit a vlasy přehodit dopředu. Vlasy se následně fénují ze spodu nahoru s krouživými pohyby, čímž se vytvoří lepší objem vlasů a ty zůstanou přirozeně kudrnaté.

Philips Series 9000 SenseIQ

Pro nejrychlejší vysoušení stačí použít vysoušecí hubici, která koncentruje proud vzduchu. Musím říct, že rychleji jsem snad vyfénované vlasy neměla. Celé fénování trvalo přibližně pět minut. U jiných fénů potřebuji minimálně dvojnásobnou dobu při vlasech po pás. Skvělé také je, že nemusíte nic nastavovat – fén přesně pozná, o jaký nástavec se jedná a podle toho nastaví program.

Během jednoho fénování dokáže i 12 000× upravit teplotu vzduchu.

Při fénování se opravdu nemusíte bát, že by vás vzduch pálil. Během používání cítíte, že se vzduch otepluje a následně ochlazuje, a to opakovaně. To je dané samozřejmě infračerveným senzorem, který během jednoho fénování dokáže i 12 000× upravit teplotu vzduchu, aby nedošlo k poškození vlasů. To jde také po pár použití znát, zvláště pokud máte doma jen „obyčejný“ fén. Vlasy po vyfénování neodstávají, neelektrizují a jsou i lesklejší.

Philips Series 9000 SenseIQ

Pokud chcete vlasy jen zafixovat, na přední straně je k tomu určeno tlačítko Cool, na kterém je vyobrazena vločka. U jiných fénů bývá zvykem, že se tlačítko musí držet. Zde tomu tak není – stačí jej jednou stisknout a studený vzduch bude proudit neustále. Stejně pak studený vzduch i vypnete.

Co se týče režimů, všechny jsou automaticky nastavené podle nástavců. Pokud chcete přejít na manuální nebo jemný režim, můžete to udělat přes tlačítko nad zapnutím/vypnutím. Označené je třemi podélnými čárkami. Manuální režim sepne i volbu rychlosti proudění vzduchu (levá strana, symbol fénu) a teplotu vzduchu (pravá strana, symbol teploměru). Nastavení si bude fén pamatovat i při dalším použití v manuálním režimu.

Líbilo se nám
  • neničí vlasy
  • rychle vysouší vlasy
  • nástavec na masáž hlavy
  • fén rozpozná jednotlivé nástavce
  • teplota vzduchu se mění podle naměřené teploty
Nelíbilo se nám
  • nástavce jdou oddělávat trochu hůře

Závěr: stojí za to

Je pravda, že fén cenově spadá do vyšší kategorie. Pokud si ale fénujete vlasy pravidelně, případně si je následně žehlíte/natáčíte, pak investice do zdraví vlasů rozhodně nebudou vyhozené peníze. Další, co u tohoto fénu oceníte, je rychlost – zvláště pokud si umýváte hlavu ráno. A na závěr to nejdůležitější – není potřeba nic nastavovat. Stačí připojit nástavec a fén se o vše ostatní postará a navíc ochrání vlasy přes poškozením od tepla.

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • lehký
  • technologie SenseIQ
  • čtyři nástavce
  • neničí vlasy
  • rychle vysouší vlasy
  • nástavec na masáž hlavy
  • fén rozpozná jednotlivé nástavce
  • teplota vzduchu se mění podle naměřené teploty
Zápory
  • napájecí kabel není otočný
  • nástavce jdou oddělávat trochu hůře
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze