TCL C845
test

TCL C845

Nadchne kvalitou, potěší cenou

TCL pokračuje v nastoleném trendu a snaží se nabízet špičkově vybavené modely za dostupné ceny. Důkazem budiž řada C845, která se pyšní nejen hodnotnou konstrukcí, ale i perfektním QLED panelem s mini LED podsvícením. Radost dělá i zvukový systém Onkyo nebo osvědčený systém Google TV.

Velká televize s parádním obrazem, dobrým zvukem, spolehlivým systémem, a to vše za příznivou cenu? Kdepak, to není jen přání, které se nesplní. Modelová řada C845 se totiž na českém trhu v případě 65palcové varianty nabízí výrazně pod hranicí 30 tisíc korun. Její výbava však hravě uspokojí i náročnější uživatele či hráče konzolových her. Máme před sebou recept na jednoznačný úspěch bez výraznějších negativ?

Technické parametry TCL C845

Rozměry bez stojanu 144,6 × 83,6× 7,9 cm
Rozměry se stojanem 144,6 × 86,5 × 32 cm
Hmotnost se stojanem 25,3 kg
Úhlopříčka displeje 65 palců (164 cm)
Typ displeje QLED s mini LED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 25 W, 1×20 W
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11 ac
Bluetooth verze 5.2
HDMI 2.1
Ethernet
USB 1× (1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 27 999 Kč

Konstrukční zpracování: elegance a robustnost

Vzhled modelové řady C845 se náramně povedl a hravě dokáže připomenout i dražší televize. Primárně při pohledu z čelní strany potěší tmavé a velmi tenké rámečky. Televize není zcela nejtenčí, ale jelikož se na televizi nedíváme zezadu, málokomu to zřejmě bude vadit.

TCL C845

Velice povedený je masivní podstavec, který kombinuje plast s velmi robustními kovovými prvky. Také je poměrně těžký. Lze jej nastavit do dvou výšek dle toho, kolik prostoru pod samotnou televizí potřebujete. Současně jeho stojná plocha není nijak velká, díky čemuž můžete televizi postavit takřka kamkoliv. Není zapotřebí velká plocha.

TCL C845
Kovový podstavec je designově zdařily a především bytelný

Celkové zpracování televize se povedlo na jedničku. Materiály k sobě lícují, stojan je stabilní, obavy o možném pádu televize, když do ní někdo nechtěně drcne, jsou zcela neopodstatněné.

Líbilo se nám
  • povedený podstavec
  • zdařilý design

Konektivita: téměř moderní sestava

Příjemným překvapením je konektivita. Na těle najdeme hned čtyři HDMI 2.1, tedy ta nejmodernější. Přenesou 4K obraz při 120 snímcích za vteřinu, novinka se tak skvěle hodí pro herní konzole Playstation 5 či Xbox Series X. Dále nechybí jedno USB, bohužel však ve verzi 2.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.2 a Wi-Fi ac. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

TCL C845
Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast
Nelíbilo se nám
  • pouze USB 2.0

Dálkový ovladač: až příliš obyčejný

Dálkový ovladač přinese jisté zklamání. Designově zdařilá televize by si zasloužila rozhodně něco, co dokáže na stole přeci jen více reprezentovat. V současné podobě zde máme lacině vypadající plastový ovladač s méně vzhlednými tlačítky a vše podtrhují ještě reklamní přístupy ke službám, které nejsou vyvedeny ani v nějaké decentní formě. Jednotlivé tlačítka jsou i poměrně tuhá a hůře se tisknou.

TCL C845
Dálkové ovládání by si zasloužilo vylepšení
Nelíbilo se nám
  • tuhá tlačítka
  • obyčejný vzhled

Obraz: menší kino v obýváku

TCL 65C845 využívá kvalitní QLED VA panel, který má například oproti konkurenci s technologií IPS výrazně lepší kontrast. Podsvícení obstarávají mini LED a také Full Array Local Dimming, díky čemuž se může novinka chlubit skvělým kontrastem, ale i vysokou kvalitou, kupříkladu ve tmavých scénách, které jsou ostré, jasně rozpoznatelné a bez nežádoucích prvků, jako je zrnění či duchové.

TCL C845

Výsledný obraz vám možná připomene až některé OLED televize, avšak v některých aspektech tak vysokých kvalit TCL C845 nedosahuje. Typicky ve zcela černých scénách, kdy nelze dané části panelu kompletně vypnout a zajistit co nejhlubší černou. V případě panelu na C845 musí být i tyto části alespoň lehce podsvětleny. Na druhou stranu, této skutečnosti si všimnete při bližším zkoumání, případně opravdu nároční.

Za vyzdvihnutí stojí nejen černá, ale obecně syté podání všech barev. Všemu prospívá navíc 4K rozlišení či 144Hz obnovovací frekvence. Působivě tak na televizi vypadají nejen filmy ve vysokém rozlišení, ale i sportovní přenosy.

Líbilo se nám
  • mini LED podsvícení
  • 144 Hz
  • kvalitní podání barev, včetně černé

Zvuk: to rádi slyšíme

Řada C845 je skvěle vybavena, i co se týče zvuku díky sestavě od věhlasné značky Onkyo. Počítat můžete se dvěma 25W reproduktory a dále ještě 20W basovým reproduktorem. Dva reproduktory směřují k divákovi, basový je na zadní straně. Výsledkem je vyvážený a hutný zvuk, který má snahu působit prostorově. I náročnější tak budou plně spokojeni a nebudou potřebovat například přikupovat soundbar.

TCL C845
Zvuk se ve spolupráci se značkou Onkyo povedl
Líbilo se nám
  • vynikající zvuk

Uživatelské prostředí a multimédia: osvědčená klasika

Prostředí je postaveno na operačním systému Google TV, respektive Android TV. Výrobce udává obě tato označení, v samotné televizi narazíte jen na Android TV, bohužel ve starší verzi 11. Před více než rokem už přitom byla vydána verze 13. Je však třeba dodat, že výrazné změny ve verzích nejsou a běžný uživatel toto zřejmě u televize nebude nijak zvlášť řešit.

TCL C845
Televize disponuje systémem Android TV 11, což je starší verze

Hlavní obrazovka má jeden dominantní pruh, kam si naskládáte několik nejoblíbenějších či nejpoužívanějších aplikací. Další části jsou vyhrazeny náhledům z různých streamovacích služeb, případně náhledům věcí, které máte rozkoukány. Tyto doporučené věci však osobně v praxi příliš nevyužívám. Často nejsou příliš relevantní, někdy dokonce dominuje služba, kterou si jako jednu z mála nepředplácím.

Úvodní nastavení lze provádět snadno za pomoci telefonu s Google účtem, díky čemuž se například snadno připojíte k internetu a nastavíte vše potřebné skrze telefon, na kterém se přeci jen zadává text lépe než na TV skrze dálkové ovládání. Potěší poměrně velká (na poměry televizí) 32GB interní paměť, kam bez problému dostanete veškeré aplikace, které byste jen mohli potřebovat. Při testování jsme jich měli nainstalovaných zhruba 20, primárně různé streamovací služby a aplikace pro příjem IPTV. Všechny fungují korektně, za několik týdnů se nestalo, že by aplikace nespolupracovala nebo spadla.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • starší verze Android TV

Zhodnocení: vyvážená televize

Řada C845 od TCL již jednoznačně patří mezi ty vyšší, snese přísná měřítka, dokáže oslovit i náročnější. Máme zde zdařilý design, opravdu kvalitní QLED panel s mini LED podsvícením, který uspokojí náročného filmového diváka i hráče. Ke všemu nebyl podceněn ani zvuk, konektivita či systém. Vytknout můžeme lacině vypadající dálkové ovládání či postarší verzi systému. Na tom by TCL rozhodně mohlo zapracovat. Máme zde však model, který v 65palcové variantě stojí na českém trhu zhruba 27 tisíc korun a je nutné říci, že tuto částku dostanete opravdu perfektní televizi s bohatou výbavou.

Doporučujeme - fZone.cz

Foto: Michal Pavlíček, fzone.cz

Klady
  • elegantní vzhled
  • kvalitní QLED panel s technologií mini LED
  • perfektní podání barev
  • velmi solidní zvuk Onkyo
  • 32GB paměť
  • dobře fungující prostředí
Zápory
  • starší verze systému
  • lacině působící ovladač
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze