Tineco iFloor Breeze
test

Tineco iFloor Breeze

Překvapení dne

Je vaše domácnost jeden velký chaos a nevíte, zda dříve vytírat, nebo vysávat? Můžete i obojí naráz, stačí si zvolit správného pomocníka. Podlahový čistič Tineco iFloor Breeze na jeden zátah vysaje i vytře, navíc v elegantním provedení a s funkcí samočištění. Když prozradíme cenu pod hranicí 7 tisíc korun, začíná to celé vypadat až podezřele dobře...

Vysavačů existuje tolik, že vybrat si jde kolikrát jen stěží. My jsme v rámci našeho testu vyzkoušeli model značky Tineco, která je na našem trhu sice nováčkem, ale má v nabídce produkty, které by rozhodně neměly ujít vaší pozornosti, v okolních zemích přitom značka působí již od roku 1998.

Technické parametry Tineco iFloor Breeze

Rozměry a hmotnost (režim vysávání) 28,6 × 27,6 × 110 cm, 4,2 kg
Výdrž a baterie 20 minut (vysávání + vytírání), 4 000 mAh
Doba nabíjení 3,5 hodiny
Způsob nabíjení proprietární kulatý konektor
Objem zásobníku na čistou a špinavou vodu 600/500 ml
Motor 190 W, sací výkon 12 W
Osvětlení hubice ne
Barva bílo-šedá
Cena cca 7 000 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V poměrně kompaktní krabici se kromě těla vysavače se dvěma předinstalovanými nádobami a válcem nachází i odpojitelná rukojeť, podložka pro samočistící režim, nabíječka s proprietárním kulatým konektorem, náhradní filtr a čistící roztok. Samozřejmě se dostalo i na podrobný obrázkový návod v češtině. Vše je elegantně uložené, takto by to mělo vypadat!

Líbilo se nám
  • kompletní balení

Konstrukční zpracování: jednoduše

Zařízení vám dorazí rozložené na dvě hlavní části – první je hlavní část s motorem, hubicí a dvěma nádobami, druhá je pak kovová tyč, na které jsou ovládací prvky, do těla vysavače se totiž zapojuje pomocí konektorů, jež ovládají řídící jednotku. Na tyči s madlem naleznete dvě tlačítka, jedno pro zapnutí a vypnutí vysavače a samočistícího režimu (o tom až později), druhé pro uvolnění více kapaliny v případě silně znečištěných povrchů.

Co se týká hlavní části, hned nahoře nalezneme notifikační LED panel, který informuje o aktivitě (modré světlo), chybě (červené světlo) a nabíjení (modré světlo), případně o sepnutí režimu vysokého výdeje vody (problikávání modrého světla). V hlavním tubusu jsou dvě nádoby, vrchní je menší a slouží pro čistou vodu, spodní je větší pro špinavou vodu a další nečistoty. Hubice je pevně spojená s tělem vysavače, díky tomu přináší Tineco iFloor Breeze jednu velkou výhodu – samostojnost. Vysavač stačí postavit, mírně předklonit dopředu a vysavač se v této pozici zafixuje, stojí i bez nutnosti pořizovat stojan či opírání o zeď.

Vyjmutí nádob je velice snadné, palcem stačí stisknout pojistku a následně nádobu vyklopit. Co se týká nádoby na čistou vodu, má objem 0,6 l a voda se do ní nalévá skrze malý otvor pod záslepkou z gumy a plastu, objem nádoby na špinavou vodu činí 0,5 l. I přestože je nádoba větší, objem je menší, protože kromě vody „uskladňuje“ i další nečistoty jako prach, vlasy, srst a další. Nádoba je opatřena omyvatelným filtrem a čistí se opravdu velice snadno – pod proudem tekoucí vody v umyvadle. Celkové rozměry vysavače činí 28,6 × 27,6 × 110 cm a hmotnost přijatelných 4,2 kg.

Ostudu vám určitě neudělá.

Samotná hubice vysavače ukrývá čistící válec z mikrovlákna, dostanete se k němu tak, že na čele hubice odjistíte plastovou krytku. Vysavač následně můžete odložit do voděodolné podložky, která má i výřez pro umístění válce, kde následně schne mimo těla vysavače.

Tineco iFloor Breeze

Tento model se prodává v bílo-šedé variantě, která působí svěže, vysavač rozhodně nemusíte schovávat, působí elegantně a dostatečně technicky. Osobně jsem nadšený z jeho jednoduchého provedení, samostojnosti i nádob, které se nejen snadno vyjímají/vrací na své místo, ale i se snadno čistí, stejně jako válec ukrytý v hubici.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání a vyjmutí nádob
  • jednoduché čištění válce
  • podložka, která slouží i jako dok
  • slušný objem nádob

Výdrž a nabíjení: zvládnete mnohé

Tineco iFloor Breeze disponuje baterií s kapacitou 4 000 mAh, která udrží vysavač v provozu zhruba 20 minut. Není to moc, ovšem díky kombinaci mokrého a suchého vysávání ušetříte čas, díky kterému zvládnete obstarat větší prostor za kratší dobu. Osobně jsem byl schopen s Tineco iFloor Breeze uklidit obě patra mezonetového bytu, doplnit jsem musel jen vodu. Co se týká nabíjení, Tineco iFloor Breeze se nabíjí proprietárním konektorem, nabíjení zabere asi 4 hodiny. Je škoda, že zde není uživatelsky vyměnitelná baterie, ovšem i to je daň za udržení co nejnižší ceny.

Tineco iFloor Breeze
Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
Nelíbilo se nám
  • dlouhé nabíjení
  • baterie není uživatelsky vyměnitelná

Funkce: najednou vše

Tineco iFloor Breeze není jen vysavač, nebo jen elektrický mop, jde o podlahový čistič – to znamená, že jedním tahem podlahu vysaje i vytře. S Tineco iFloor Breeze nemůžete jen vysávat, nebo pouze vytírat, vždy jde o kombinaci obojího.

Tineco iFloor Breeze

Provoz je velice snadný. Nádobu stačí naplnit vodou a přidat odměrku čistícího prostředku Tineco DeoClean Solution, který je součástí základního balení. Tato emulze má dvě funkce – chrání vnitřek čističe před tvorbou usazenin, zároveň slouží jako účinný odstraňovač zaschlých nečistot a příjemně voní. Jen doplníme, že používání čistící emulze není povinností, ovšem jinak bychom doporučili používat filtrovanou vodu, aby se zamezilo tvorbě vodního kamene.

Jakmile vysavač zapnete, automaticky se spustí sání i přívod vody na válec ukrytý v hubici. Ten rotuje, čímž nejen čistí samotnou podlahu, ale zároveň nasává nečistoty, tedy vlasy, chlupy, prach a další. To znamená, že se nemusíte obávat toho, že by čistič pouze „roznášel“ prach a podlaha zůstala plná nečistot. Osobně jsem byl zvědav na jeho účinnost, proto jsem před úklidem s Tineco iFloor Breeze nikdy dopředu nevysával běžným vysavačem a vše jsem nechal jen na Tinecu.

Tineco iFloor Breeze

Ani jednou za zhruba měsíc testování se mi nestalo, že by podlaha nebyla dokonale uklizená, tedy zbavená prachu a nečistot i vytřená, kdy se kvalitou vyrovná klasickému ručnímu mopu. Pokud je nezbytné odstranit opravdu zaschlé nečistoty, stačí separátním tlačítkem zvýšit přívod vody na válec. Pokud tento režim sepnete, místo standardního výdeje 30 ml za minutu se výdej zvýší na 100 ml za minutu. Výhodou navíc je, že rotující válec mírně pomáhá v pohybu směrem dopředu, čímž se pocitově snižuje hmotnost celého zařízení.

Tineco iFloor Breeze držák nepotřebuje.

Zmínit musíme i jednu vlastnost, která se pojí k samostojnosti vysavače. Pokud budete uklízet v opravdu malém prostoru, například na toaletě, někdy nastane situace, kdy je třeba vysavač „narovnat“, aby se vešel ode zdi ke zdi. V tento moment se bohužel úklid pozastaví. Pokud budete uklízet velké plochy, problém to není. Čím menší místnost se ale rozhodnete čistit, tím se zvyšuje šance, že ji zkrátka neuklidíte, protože se vysavač bude neustále vypínat. Mimochodem, pokud se rozhodnete vysavač vypnout dobrovolně, tedy tlačítkem, po jeho stisku se zastaví přívod vody a po dobu třech vteřin Tineco iFloor Breeze bude nasávat pouze vodu, která mohla na podlaze zůstat. Tímto eliminuje tvorbu „loužiček“, se kterými mají určité typy podlahových čističů problém. Funkci vysávání rozlité tekutiny ale není možné aktivovat na delší čas, Tineco se tím chrání před přehřátím.

Velkou výhodou je funkce samočištění. Vysavač stačí umístit na dodávanou podložku, zapojit jej do sítě a následně po dobu tří vteřin stisknout tlačítko pro vypnutí/zapnutí. Následně se spustí proces, kdy voda proudí přímo na válec a je rovnou zpětně nasávána do odpadní nádoby. Zabere to asi dvě až tři minuty, poté dokončení stačí vylít odpadní nádobu a vyčistit vnitřní plovák a filtr. Onen plovák je zde zcela záměrně, pokud by totiž Tineco detekovalo více vody než nádoba pojme, vysavač se ozve výrazným zvukem, který vás na nutnost vylití upozorní. Samočistící režim rozhodně není standardní součástí všech podobných vysavačů, Tineco si zaslouží velkou pochvalu. Pak stačí válec vyjmout a nechat oschnout.

Líbilo se nám
  • snadné ovládání
  • dva režimy průtoku vody
  • funkce samočištění
Nelíbilo se nám
  • při narovnání se vypne

Zkušenosti: praktický pomocník

Tineco iFloor Breeze mě po celou dobu testování nepřestál překvapovat. Přiznám se, že jsem byl zpočátku velmi skeptický, co se výdrže týká. 20 minut není moc, za tuto dobu obvykle nestihnu podlahu ani vysát, natož vytřít. Na druhou stranu, neměl jsem co ztratit, takže jsem odložil svůj oblíbený vysavač a mop a rozhodl jsem se, že celou dobu budu uklízet pouze za pomocí Tineco iFloor Breeze. Byt o výměře zhruba 110 metrů čtverečních se mi bez větších problémů podařilo uklidit celý, navíc opravdu kvalitně – čistě a beze šmouh na podlaze. Ano, na malé toaletě jsem trochu zápasil, protože se mi při narovnání vysavač rád vypínal, naštěstí vytřít prostor 1,5 metru čtverečních nezabere déle než pár vteřin.

Tineco iFloor Breeze

Spokojen jsem byl i se samočistícím režimem, zde je však vhodné doporučit používat dodávaný čistič, který nejenže čistí podlahy, ale také samotný válec, jenž následně nezapáchá. Vzhledem k tomu, že stačí jedna malá odměrka, vydrží vám čistič opravdu dlouhé měsíce.

Co se týká samotné hubice, je důležité upozornit na to, že válec v ní ukrytý není po celé šířce, nýbrž je zakončen plastovými bočnicemi. To znamená, že úplně do rohů se nedostane, je nutné změnit směr. S tím se ovšem potýkají všechny podlahové čističce i robotické vysavače. Je důležité si uvědomit, že Tineco iFloor Breeze stojí 7 tisíc korun, což je cena, za kterou koupíte maximálně ten nejlevnější tyčový vysavač a ruční mop k tomu, případně základní robotický vysavač. O pohodlnosti si pak musíte udělat obrázek sami, nám Tineco iFloor Breeze přijde jako mnohem lepší nápad.

Líbilo se nám
  • výborný poměr ceny a kvality
Nelíbilo se nám
  • nedostane se až do rohů

Zhodnocení: kvalita za rozumné peníze

Nebudu chodit okolo horké kašel, za 7 tisíc korun jde o nabídku, která se neodmítá. Tineco iFloor Breeze je velmi dobrý podlahový čistič, který slibuje svižný úklid jakéhokoliv běžného nepořádku, který se v domácnosti objeví. Kvalita vysávání je velmi dobrá, vytírání skvělé a funkce samočištění je vítaným pomocníkem. Výdrž baterie je dostatečná i pro větší byty či domy, trápí nás snad jen délka nabíjení, to by mělo být rychlejší, případně by mělo Tineco u budoucí generace nabídnout možnost baterii uživatelsky vyměnit. Otravné může být i to, že se vysavač sám vypne poté, co jej narovnáte. Jakmile si na to však zvyknete, budete spokojeni.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • špičkový poměr ceny a výkonu
  • funkce samočištění
  • kvalitní vysávání i vytírání
  • slušná výdrž baterie
  • bohatý obsah balení
  • samostojnost
Zápory
  • při narovnání se automaticky vypne
  • dlouhé nabíjení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze