25. října bude viditelné zatmění Slunce

25. října bude viditelné zatmění Slunce
Fotografie: unsplash.com
  • Největší zatmění proběhne po 12. hodině
  • Slunce bude zakryto Měsícem asi ze 40 %
  • Hvězdárny po celé České republice nabízejí různé programy

Zatmění Slunce nastává ve chvíli, kdy mezi Zemi a Slunce vstoupí Měsíc v novu a částečně/zcela jej zakryje. Space.com uvedl, že zatmění, které budeme moci pozorovat 25. října, bude jen částečné, jelikož jen část bude zasahovat do střední Evropy. Pokud nám tedy bude přát počasí, ve 12:20 z oblohy zmizí asi 40 % slunečního disku – záleží ale také na místě, odkud budete zatmění pozorovat, jelikož i v rámci České republiky se procenta zatmění liší. Například obyvatelé Chebu uvidí zatmění jen z 39 %, naopak obyvatelé v Opavě budou sledovat, jak Měsíc zakryje Slunce ze 45,8 %.

Zatmění začne v Česku přibližně v 11:11, kdy začne Měsíc zakrývat pravý okraj Slunce. Mezi 12:14 až 12:27 dojde k největšímu zatmění a Slunce bude zpět zcela viditelné asi půl hodiny před druhou hodinou odpolední. Pokud se chcete na zatmění Slunce podívat, určitě se nedívejte do Slunce bez ochrany. Na sledování Slunce je možné zakoupit brýle se speciálními filtry, které prodávají hvězdárny, případně můžete zvolit svářečské filtry číslo 13 nebo 14. Pokud vlastníte dalekohled, je potřeba pro sledování použít speciální sluneční filtr.


V případě, že jste z Prahy, Brna, Ostravy nebo Jihlavy, hvězdárny nabízejí v den částečného zatmění program i s výkladem a možností sledovat Slunce pomocí dalekohledu. Záleží však také na počasí, jelikož při zatažené obloze bude zatmění hůře pozorovatelné. A pokud náhodou zatmění propásnete, do roku 2030 nás čeká ještě několik dalších. Nejbližší bude 25. března 2025, poté 12. srpna 2026, které bude nejvýraznější – ve Španělsku úplné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze