26. února se k ISS vydá posádka Crew-6. Kdo poletí tentokrát?

26. února se k ISS vydá posádka Crew-6. Kdo poletí tentokrát?
Fotografie: spacex.com
  • Na vesmírnou stanici odletí čtyřčlenná posádka v kapsli Dragon od SpaceX
  • Dva členové jsou z NASA, jeden ze SAE a posledním je kosmonaut z Roskomosu

V pořadí šestá mise od SpaceX na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) odstartuje 26. února z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Na vrcholu rakety Falcon 9 odletí v kapsli Crew Dragon čtyřčlenná posádka – Andrej Feďajev, Warren „Woody“ Hoburg, Stephen Bowen a Sultan Al-neyadi. Pojďme si tedy jednotlivé členy představit.

  • Sultan Al-neyadi – bude prvním astronautem Spojených arabských emirátů (SAE), který byl vybrán na dlouhodobou misi ISS. Jako astronaut SAE byl vybrán v roce 2017 z více jak 4 000 dalších kandidátů. Výcvik prováděl podle Mezinárodní astronautické federace ve spolupráci s Roskosmosem v Moskvě ve Středisku pro výcvik kosmonautů Jurije Gagarina. Před ním se na ISS již podíval astronaut ze SAE, ale jednalo se jen o osmidenní pobyt.
  • Stephen Bowen – Tento astronaut NASA má za sebou již tři lety v raketoplánu, které se podílely na výstavbě stanice, a bude velitelem posádky. Pro lety do vesmíru je připraven od roku 2002 a strávil v něm více jak 40 dní. Do vesmíru neletěl již 12 let, ale chtěl by se zúčastnit i mise Artemis. Zkušenosti na to má – výstupů do vesmíru podnikl celkem sedm a má za sebou 47 hodin a 18 minut mimovozové aktivity.
  • Warren „Woody“ Hoburg – bude pilotem posádky Crew-6 a zároveň to bude jeho první vesmírná mise. Jako astronaut NASA byl vybrán v roce 2017 a od roku 2020, kdy dokončil počáteční výcvik, čekal na první let do vesmíru.
  • Andrej Feďajev – v této misi bude sloužit jako specialista. Pokud se start neposune, v den startu zároveň oslaví i 42. narozeniny. „Nevím, co má rodina a přátelé plánují, ale opravdu bych chtěl letět na své narozeniny, odstartovat na mé narozeniny. Byl by to pro mě ten nejlepší dárek,“ uvedl Feďajev pro space.com. Kosmonaut Roskosmosu doplní posádku v rámci výměny sedadel, která vznikla mezi NASA a Roskosmosem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze