Aktivisté v Číně zachránili 386 psů před smrtí

Aktivisté v Číně zachránili 386 psů před smrtí
Fotografie: unsplash.com
  • Psi mířili na festival psího masa, kde měli být ubiti k smrti a zkonzumováni
  • Aktivisté je našli v nákladním autě namačkané v drátěných klecích ve špatném zdravotním stavu
  • Festival nelze zastavit, protože není veden jako oficiální událost

Čínská policie zadržela nákladní auto s 386 psy, kteří mířili na každoroční „festival psího masa“ Yulin v jihočínském městě Jü-lin. Na této akci je každoročně zabito mnoho psů a jejich maso je následně zkonzumováno. Záběry z místa zadržení ukazují, že psi byli namačkaní v drátěných klecích.

Kamion plný psů objevili minulý týden aktivisté za práva zvířat. Obávali se, že někteří z nich mohou trpět infekčními chorobami. Aktivisté o celé situaci informovali tamní policii. V těchto podmínkách měli psi cestovat 800 km. „Bylo děsivé vidět tolik psů v tak otřesném stavu. Vypadalo to jako náklaďák, který veze tato nebohá zvířata přímo do pekla. Zabíjení psů pro jejich maso je ostuda pro naši zemi. Budeme bojovat, dokud nebude konec tomuto utrpení,“ uvedl jeden z aktivistů pro theguardians.com.

Po zadržení nebyl řidič schopen dokázat, že psy převáží legálně. Podle aktivistů byli psi vyděšení a měli viditelné známky zranění. Převážně se jednalo o směsici plemen. Někteří z nich měli dokonce obojky, což napovídá, že byli ukradeni. „Pravděpodobně byli v autě několik dní, dehydratovaní a hladoví. Mnoho z nich s viditelnými známkami zranění nebo nemoci. Viděli jsme jejich zkamenělé tváře vykukující z klecí a věděli jsme, že tito psi mířili přímo na jatka Yulin, kde by byli ubiti k smrti,“ dodal aktivita.


Podle independent.co.uk se festival koná každý rok od 21. do 30. června u příležitosti letního slunovratu. Přestože byl v posledních letech pod přísným dohledem kvůli mezinárodnímu pobouření, vláda opakovaně uvedla, že festival nemůže zastavit, protože není veden jako oficiální událost.

Průzkum veřejného mínění ukázal, že spotřeba psího masa v Číně klesá, protože se obyvatelé bojí o dobré životní podmínky zvířat. Zhruba 72 % občanů Jü-linu uvedlo, že nejí maso pravidelně, a to navzdory popularitě tohoto festivalu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze