Alphabet to zase zkouší s roboty a učí je třídit odpad

Alphabet to zase zkouší s roboty a učí je třídit odpad
  • Mateřská společnost Googlu nasadila novátorský přístup k výuce robotů
  • Ti trénují ve virtuálním prostředí a pak jdou do praxe
  • Dokázali snížit množství špatně vytříděného odpadu

I když tu a tam vidíme neuvěřitelné kousky humanoidních robotů a tisková prohlášení nadšeně slibují brzký zánik některých profesí, pravda je trochu někde jinde a nasazování robotů do běžného života postupuje jen pomalu.

To se snaží změnit společnost X Lab, která spadá pod Alphabet, což je mateřská společnost Googlu. Jejich snahou je totiž vytvořit robota, který nebude žádný „superman“, ale naopak si poradí s úplně všedními problémy. Jeho prvním úkolem je tak třídění odpadu. V Googlu samozřejmě mají odpadkové koše rozdělené podle barev, jako všude v civilizovaném světě, ale někteří z roztržitosti nebo lenosti sem a tam vyhodí něco nesprávně.

Alphabet robot

Zdá se to jako jednoduchý úkol. Naučíte program rozeznávat jednotlivé druhy odpadu a pak jej necháte vykonávat danou činnost. Jenže tady se k „učení“ robotů rozhodli přistoupit novátorsky a zkoušejí zapojit techniky, které by jinak byly určeny spíše lidem. Přes noc zkouší malá skupinka virtualizovaných robotů třídit odpad ve virtuální kanceláři. Jejich pokrok se zaznamená a pak je použit během dne na skutečné roboty ve skutečném světě. Odtud si zase odnesou schopnosti do virtuálního tréninku a tak dále.

Rozdíl je patrný v tom, že takto trénovaní roboti se naučili postupy rychleji, než kdyby je bylo potřeba naučit každý objekt zvlášť. S jejich prací klesla kontaminace odpadu z 20 na 5 %. Dalším krokem vědců budou zkoumání, jestli lze takto získané dovednosti snadno transformovat do jiného oboru činnosti. Případné další nasazení by se tak mohlo odehrávat v rovině asistence nemohoucím a podobně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze