Amazon chce mít také svůj Starlink. Příští rok vypustí satelity

Amazon chce mít také svůj Starlink. Příští rok vypustí satelity
Fotografie: Amazon
  • Koncem příštího roku vypustí Amazon první dvě testovací družice
  • Výhodou by mohlo být jednodušší a levnější koncové zařízení
  • Optimistické plány počítají s polovinou dekády jako termínem komerčního startu

Projekt satelitního internetu Starlink se úspěšně rozvíjí a tento měsíc si jej začali užívat i první čeští uživatelé. Už od roku 2019 Amazon plánuje, že se postará v této oblasti o konkurenci. Jeho mise vesmírných satelitů se jmenuje Project Kuiper a vyšle na nízkou oběžnou dráhu 3 236 družic pro pokrytí celého světa vysokorychlostním internetem.

Nyní je už celý plán tak daleko, že dostává jasné časové obrysy. Ke konci roku 2022 se na oběžnou dráhu vydají první dva satelity KuiperSat-1 a KuiperSat-2. Do vesmíru je vynese firma ABL Space pomocí rakety RS1, která využívá díly vyrobené pomocí 3D tisku. První dvě družice budou sloužit jenom k testování – při přeletu nad základnou budou mít vědci jen pár minut na otestování nejrůznějších funkcí. Satelity se po pár měsících zřítí do atmosféry, kde shoří.

Kuiper
Takto budou inženýři testovat provoz prvních dvou družic.

Rychlost stejná, ale výhody navíc

První laboratorní testy ukazují, že Kuiper nabídne zhruba stejně rychlý internet jako konkurenční SpaceX. To znamená download v nižších stovkách megabitů za sekundu, upload zhruba desetinový a ping kolem 40 ms. Přesto by však měl projekt mít navrch díky jednoduššímu hardwaru. Na rozdíl od pohyblivé paraboly Starlinku zde bude několik stovek malých antén, které pomocí fázového posunu nasměrují paprsek požadovaným směrem. Koncové zařízení Amazonu by tak mohlo být menší, spolehlivější a levnější než to od Starlinku.

Kuiper
Anténa bude moci být umístěná napevno.

Ptát se ale na konkrétní ceny nebo termín spuštění je ještě předčasné. Projekt je stále ve fázi laboratorního výzkumu a příliš důvěry nevzbuzují ani neustálé odklady testů nosné rakety. Optimistické odhady však hovoří o polovině dekády, ty pesimistické pak o jejím konci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze