Amazon podepsal smlouvy se třemi firmami. Chce spustit projekt Kuiper

Amazon podepsal smlouvy se třemi firmami. Chce spustit projekt Kuiper
Fotografie: unsplash.com
  • Společnosti Arianespace, Blue Origin a United Launch Alliance vypustí satelity Kuiper v následujících pěti letech
  • Amazon musí dle udělené licence vypustit polovinu ze 3 236 satelitů do července 2026
  • Společnost plánuje na konci roku vypustit dva prototypy satelitů

Amazon založený Jeffem Bezosem koupil 83 startů od společností Arianespace, Blue Origin a United Launch Alliance (ULA). Cílem je vyslat na oběžnou dráhu 3 236 satelitů pro širokopásmý internet v rámci projektu Kuiper. Přesnou cenu Amazon nezveřejnil, ale uvedl, že za tyto smlouvy zaplatí miliardy z celkových 10 miliard dolarů (223,8 miliard korun), které na to má k dispozici.

Zajištění spouštěcí kapacity od více poskytovatelů bylo klíčovou součástí naší strategie od prvního dne. Tento přístup snižuje riziko spojené s odstávkami nosných raket a podporuje konkurenceschopné dlouhodobé ceny pro Amazon,“ uvedl Rajeev Badyal, viceprezident technologie Project Kuiper ve společnosti Amazon. Na raketách Ariane 6, New Glenn a Vulcan Centaur chce satelity vypustit v rámci příštích pěti let.

Dle spacenews.com koupil Amazon 38 startů na raketě Vulcan od ULA. 18 startů zahrnuje dohoda s Arianespace na nosné raketě Ariane 6, což výkonný ředitel společnosti označil za největší kontrakt v historii. Blue Origin zajistí 12 startů na raketě New Glen s možností dalších 15 startů. Společnost Beyond Gravity postaví satelitní dávkovače. Amazon odmítl upřesnit počet satelitů, které každá raketa ponese na oběžnou dráhu.


Datum prvního vypuštění satelitů Amazon také neuvedl, ale žádná z nosných raket aktuálně není v provozu. Rakety Ariane 6 a Vulcan mají však naplánovaný svůj první start na letošní rok. SpaceX ve výčtu firem chybí nejspíše proto, že pracuje na svém vlastním širokopásmém internetu Starlink, a bude tak konkurovat projektu Kuiper.

Amazon si však musí s vypuštěním satelitů pospíšit. Licenci pro vypouštění dostal již v roce 2020, zavazuje jej přitom k tomu, že musí polovinu satelitů vypustit do července roku 2026 a všechny pak o tři roky později. Amazon zatím ale nevypustil žádný satelit Kuiper, jen dva prototypy jsou naplánovány na konec tohoto roku. „Tyto smlouvy odrážejí náš neuvěřitelný závazek a víru v projekt Kuiper a jsme hrdí na to, že pracujeme s tak působivou řadou partnerů, abychom splnili naše poslání,“ řekl Dave Limp, senior viceprezident pro zařízení a služby Amazon.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze