Americká armáda nasadila své první plovoucí solární pole

Americká armáda nasadila své první plovoucí solární pole
Fotografie: US Army
  • Výkon by stačil zhruba pro 190 domácností
  • Instalace na vodu je dražší, ale má mnoho výhod
  • Americká armáda patří mezi největší znečišťovatele, ale snaží se to změnit
  • Záložní baterie pomohou v případě krizových situací

Když se řekna armáda, ekologie, environmentální zodpovědnost nebo udržitelnost jsou obvykle to poslední, co vás napadne. Ale i tady najdeme snahy o to, jak získávat energii čistším způsobem. Ne sice na bojové misi, ale hluboko v zázemí, konkrétně na hladině jezera Big Muddy Lake ve Fort Bragg v Severní Karolíně. Zde US Army nasadila plovoucí solární elektrárnu. Jedná se o první plovoucí solární soustavu nasazenou ministerstvem obrany USA. Armáda tvrdí, že jejím cílem je zvýšit produkci čisté energie, snížit emise skleníkových plynů a poskytnout nedalekému výcvikovému zařízení záložní zdroj energie při výpadku proudu. Panely budou schopny vyrobit přibližně jeden megawatt elektřiny, což obvykle dokáže napájet asi 190 domácností.

Nový trend, plovoucí fotovoltaika

Počáteční náklady na plovoucí solární elektrárny jsou obvykle o něco vyšší než u jejich pozemních protějšků. Panely jsou umístěny na jakémsi voru, který je připoután ke dnu vodní plochy. Plovoucí solární systémy však přinášejí jedinečné výhody. Při vyšších teplotách je pro solární panely obtížnější vyrobit tolik energie ze stejného množství slunečního záření. Naštěstí má instalace na hladině vody chladicí účinek, který panelům umožňuje vyrábět více elektřiny než panelům na souši. Díky tomu jsou plovoucí solární panely účinnější a časem kompenzují vyšší náklady na instalaci.

Další výhodou je, že rozsáhlé vodní plochy nelze jinak využít. Obvykle kvůli stavbám solárních elektráren mizí úrodná půda, pastviny a ani v pouštích není vše bez problémů – někteří ochránci životního prostředí se obávají vlivu na tamní ekosystémy. Pokrytí pouhých 10 % světových vodních nádrží fotovoltaikou by mohlo vyprodukovat tolik elektřiny jako všechny fungující světové elektrárny na fosilní paliva dohromady.

Malý krok pro velkého znečišťovatele

Americké ministerstvo obrany je jedním z největších znečišťovatelů planety – americká armáda vypouští ročně více emisí skleníkových plynů než přibližně 140 států. Podobné systémy však mají i další účel, kterým je udržení akceschopnosti i v krizových situacích. Nová plovoucí fotovoltaická soustava ve Fort Bragg je například vybavena dvoumegawattovou baterií pro případ, pokud hurikán vyřadí z provozu jiné zdroje. Armáda chce, aby do roku 2040 bylo ve všech jejích zařízeních „dostatečné množství obnovitelné energie a bateriových úložišť k soběstačnému plnění kritických úkolů“.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze