Americká policie testuje elektronické laso

4
Americká policie testuje elektronické laso
  • Zařízení vystřelí kevlarové lanko, které spoutá prchajícího
  • Výhodou oproti taseru je účinnost na vzdálenost 3 až 7 metrů

Je to scéna, kterou bylo možno vidět v mnoha westernech. Jezdec na koni použije laso, jinak určené pro dobytek, aby s ním chytil a znehybnil padoucha na útěku. Moderní doba však už nevyžaduje zručnost při ovládání lana, protože přichází s novou nesmrtící zbraní, která jako by vypadla z komiksů o Batmanovi. Strážce zákona tak dostane alternativu k taseru, který vyžaduje dostat se k zadrženému na velmi krátkou vzdálenost.

Zařízení se jmenuje BolaWrap 100 a ve složeném stavu vypadá jako větší paralyzér. Jak ukazuje video, po vystřelení vyletí z hlavně kevlarové lano rychlostí přes 700 kilometrů v hodině. Spoutaná osoba se musí nacházet ve vzdálenosti 3 až 7 metrů. Jak měl možnost vyzkoušet reportér slahgear.com, celá procedura je navzdory názvu bezbolestná.

Společnost tvrdí, že pro obsluhu tohoto donucovacího prostředku není potřeba náročný trénink. Lze jej využít nejenom při pronásledování, ale také pro rychlé omezení osoby, která například jeví příznaky duševní poruchy. Prozatím jej testují vybrané policejní sbory v USA a v Texasu už má za sebou úspěšný ostrý zásah.

Diskuze ke článku
Marw
Bolaso ma zatizene konce a laso smycku. Pro poradek.
Jinak to sice vypada uzitecne a vtipne, ale kdyz vidim policajty oveseny "uzitecnejma" vecma, tak obcas vypadaj jak vanocni stromecek z militaryobchodu.
Pistole, obusek, peprak, vysilacka, kamera, teaser, baterka, zelizka, kapsa na pokutovej blocek a propisku, kapsa na gumovy rukavice...
Dalsi vec na spleteni, kdyz se veci zacnou sypat. Nedavno policajtka strelila leziciho chlapa, kdyz si spletla pistoli z taserem, az to bude naopak bude mrtvejch treba mnohem vic.
redskull
...a lidi budou jak dobytek.Ufff!!!
hmmm
Lze jej využít nejenom při pronásledování, ale také pro rychlé omezení osoby, která například jeví příznaky duševní poruchy. njn, nemyslím si že zrovna na "blázny" je to vhodné, není to přeci jenom kravina střílet to na nemocného člověka?. ale u amíků nikdy jeden neví...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze