Americké úřady ohlásily první případ obrny po téměř deseti letech

Americké úřady ohlásily první případ obrny po téměř deseti letech
Fotografie: pixabay.com
  • Nakaženým je mladý dospělý člověk, který proti obrně nebyl očkovaný
  • Pacient začal pociťovat příznaky slabosti a ochrnutí těla
  • Na obrnu nebyl doposud vyvinut žádný lék

V New Yorku byla diagnostikována obrna u mladého dospělého člověka. Jedná se o první případ nákazy po téměř deseti letech. Neočkovaný nakažený začal pociťovat příznaky slabosti a ochrnutí těla zhruba před měsícem. Podle zdravotníků před diagnózou z USA nevycestoval. Obrna je infekční onemocnění způsobené polioverem. Mezi příznaky nemoci patří bolest v krku, horečky, únava, nevolnost, bolest hlavy a žaludku. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se u 1 z 200 pacientů mohou rozvinout vážnější příznaky, jako je brnění a necitlivost nohou, infekční onemocnění mozku nebo ochrnutí.

Na obrnu nebyl doposud vyvinut žádný lék. Pacientům jsou podávány léky pouze na uvolnění svalů k jejich stimulaci. Ochrnutí už je trvalé. Jedná se o první případ dětské obrny diagnostikovaný ve Spojených státech od roku 2013. Vakcína proti obrně je součástí standardního očkovacího plánu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a je povinné pro děti, které mají zahájit školní docházku. Lidé, kteří jsou proti obrně očkovaní, nejsou v ohrožení.


„Na základě toho, co o tomto případu a dětské obrně víme, Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby se neočkovaní nechali co nejdříve naočkovat. Vakcína proti dětské obrně je bezpečná a účinná. Před virem ochrání a je součástí povinného očkování dětí,“ uvedla státní komisařka pro zdraví Mary T. Bassett.

Podle cnn.com se obrna běžně vyskytovala po celém světě. Během jednoho z nejzávažnějších propuknutí nemoci v roce 1952 virus infikoval 58 tisíc osob v USA, ochrnulo více než 21 tisíc lidí a v důsledku nemoci zemřely více než 3 tisíce osob.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze