Antikoncepční pilulky konečně i pro muže? Testy ukázaly 99% účinnost

Antikoncepční pilulky konečně i pro muže? Testy ukázaly 99% účinnost
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci testovali lék na myších samcích
  • Neobjevily se žádné vedlejší účinky
  • Po podání se výrazně snížil počet spermií na čtyři až šest týdnů
  • Lék by se měl začít testovat na lidech v druhé polovině roku

Testy na myších ukázaly, že nová antikoncepční pilulka pro muže ochrání na 99 % před otěhotněním bez vedlejších účinků. Antikoncepce pro muže by mohla přinést rovnováhu v hormonální zátěži mezi muži a ženami. Vědci chtějí začít testovat lék na lidech v druhé polovině roku. Lék podaný myším samcům výrazně snížil počet spermií na čtyři až šest týdnů. Po tomto čase se mohli zase normálně rozmnožovat. Díky tomu se tento lék liší od všech aktuálně testovaných antikoncepčních léků.


Léky by mohly být k prodeji do pěti let, pokud testy na lidech prokáží stejnou účinnost. „Jsme velmi nadšení a věříme v tento lék. Pokud bude schválen, mohl by to být první průlom v této oblasti od schválení první pilulky pro ženy v roce 1960. Pokud vše půjde dobře a lék prokáže bezpečnost a účinnost v klinickém hodnocení, dalo by se s jistotou předpokládat, že ho na trhu uvidíme ještě během tohoto desetiletí a možná už za pět let,“ uvedl pro inews.co.uk doktor Abdullah Al Noman z univerzity v Minneapolis.

U myší se neobjevily žádné vedlejší účinky. To ale podle vědců nemusí znamenat, že se neobjeví při testech na lidech. Upozorňují také na to, že obavy o bezpečnost mohou zabránit tomu, aby se lék dostal na trh. V minulosti bylo provedeno mnoho pokusů o vytvoření účinné a bezpečné antikoncepce pro muže, ale žádná neprošla klinickými testy na lidech. „Bezpečnost je pro antikoncepční pilulky velmi důležitá, protože je lidé neberou kvůli nemoci, takže jsou méně tolerantní k vedlejším účinkům,“ dodal doktor Abdullah Al Noman.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze