Argot žije. Odpůrci očkování s ním na Facebooku bojují s umělou inteligencí

Glosa
Argot žije. Odpůrci očkování s ním na Facebooku bojují s umělou inteligencí
Fotografie: BioNTech

Na sociálních sítích se rozhořelo nové kolo bojů mezi jejich provozovateli a odpůrci vakcín. Ti se vyzbrojili nástrojem, jehož kreativní použití však není nikterak nové. Až se příště dočtete, že někdo umřel tři dny po plavání jenom kvůli jednomu pivu, pak budete vědět, jaká je „pravda“ a co se „skutečně stalo“.

Možná si vzpomenete na školní docházku, kde vysvětlování pojmu argot patří k těm zábavnějším chvílím výuky mateřského jazyka. Jedná se o vrstvu slovní zásoby, kterou používá nejčastěji kriminální podsvětí, aby tak zamaskovalo skutečný význam sdělení před nepovolanýma ušima. Učebnice pro základní nebo střední školy pak sáhnou po idealizovaném období konce rakouské monarchie nebo první republiky. Hodně pobaví ukázkové věty. Například „dneska udělám jednu káču na Žižkově, doufám, že tam nebudou chlupatý“ skutečně nemá nějaký sexuální podtext. Pokud se bohemistice nevěnujete na vědecké úrovni, tím pro vás kontakt s argotem obvykle končí. Tedy až do okamžiku, kdy na veřejnost uniknou odposlechy z nějaké mediálně sledované kauzy. Argot se pak ukáže jako velice živý a dokonce schopný promlouvat do jinak velice vzdáleného světa umění.

Kupříkladu hlášky o kapřících a hruškách z divadelní hry Ivánku, kamaráde dnes už zlidověly. A škoda, že soud doktoru Dbalému neuvěřil, že „od rána sněžím, jsem totálně down“ není fikce psaná deníkovým stylem, protože Magnesia Litera by měla ten rok o vítězi rozhodnuto.

Schovej se před Skynetem

Proč vás zde oblažuji tímto jazykovědným rozborem? Nenechejte se nudit, teď přijde ta zajímavá část, plná sociálních sítí, vraždících robotů a lidské vynalézavosti, která se jim staví na odpor. Jak si zde často říkáme, díky moderní vědě a technice často zažíváme okamžiky, které byly ještě za našeho mládí pouze ve sci-fi filmech. Může se to zdát přitažené za vlasy, ale je mezi nimi i akční klasika z osmdesátých let jako Terminátor. Skynet představuje komplex velkých technologických firem a sociálních sítí, terminátoři pak nemají podobu brutálního svalovce, ale algoritmu, který za nevhodné chování vymaže nebo pozastaví část vaší digitální existence.

A nemusíte být zrovna neonacista, terorista nebo příznivec konspiračních teorií. Na YouTube už stroje prakticky převzaly vládu a i když jste bezvýznamný český novinář, jdou po vás taky. A nyní už k jádru problému. Nejspíše vám neušla slovní přestřelka mezi Facebookem a Bílým domem, podle nějž neschopnost sociální sítě řídit svůj obsah stojí za šířením konspiračních teorií o očkování, a tím pádem i zbytečnými úmrtními.

Věta „můj soused včera umřel tři dny po plavání, a to měl v sobě jen jedno pivo“ působí divně, avšak neškodně.

V tomto má pan prezident pravdu, Facebook se hlavně kvůli své velikosti vymknul z rukou. Důkazem budiž to, že jako reakci na Bidenovu kritiku až nyní dává „mimo zákon“ ty nejkřiklavější případy, jako jsou hashtagy o tom, že vakcíny zabíjejí.

Odpůrci vakcín a další konspirátoři jsou však zase o krok napřed. Jak ukazuje reportáž NBC News, provozovatelé antivakcinačních skupin začínají své skupiny označovat jako „Dance Party“ nebo „Dinner Party“. Očkovaní lidé jsou pak označováni jako „plavci“ a očkování jako „vstup do plaveckého oddílu“. Samotná vakcína pak bývá nejčastěji „pivo“ nebo „pizza“. Legendu pro konkrétní skupinu si její členové vyměňují alternativními kanály. Robotickým, ale i méně bystrým lidským cenzorům pak věty jako „můj soused včera umřel tři dny po plavání, a to měl v sobě jen jedno pivo“ připadají jako neškodné.

Experti v závěru reportáže varují, že snaha o automatizovanou cenzuru se nejenom mine účinkem, ale naopak přívržence radikalizuje. Použití kódovaného jazyka v nich jenom utvrdí pocit, že se dobrali té správné pravdy, která je natolik nebezpečná, že ji nelze říct napřímo. Lidstvo, anebo jeho část, opět ukázala svůj důvtip a porazila stroje v imaginárním zápase o dominanci světa. Otázkou zůstává, zda je to i tentokrát důvod k radosti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze