Aspirin by mohl pomoci v boji proti rakovině prsu

Aspirin by mohl pomoci v boji proti rakovině prsu
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci začali aspirin testovat na potenciální léčbu agresivní formy rakoviny prsu
  • Aspirin budou podávat současně s avelumabem, který se používá k léčbě rakoviny

Volně dostupný lék aspirin, který lidé běžně používají proti bolestem hlavy nebo horečce, by mohl být v budoucnu nápomocný hlavně ženám. Podle news.sky.com vědci v současné době začali lék testovat k léčbě agresivní formy rakoviny prsu. První klinická studie zkoumá, zda aspirin bude dobře reagovat v kombinaci s imunoterapií.


Vědci budou nejdříve zkoumat, jaký bude mít lék vliv u pacientky s triple negativním karcinomem prsu (TNBC). Budou také zkoumat, zda může zvýšit citlivost nádorů na imunoterapii. Studie bude testovat lék avelumab (používaný k léčbě rakoviny) společně s aspirinem, ale i bez něj. Pokud budou výsledky dobré, začnou vědci avelumab a aspirin zkoušet k léčbě nevyléčitelného sekundárního triple negativního karcinomu prsu. Méně častý, ale agresivnější typ rakoviny prsu postihuje hlavně mladé ženy.

„Dřívější výzkum již naznačil, že by aspirin mohl zvýšit účinnost u některých typů imunoterapie tím, že zabrání rakovině vytvářet látky, které oslabují imunitu,“ uvedla vedoucí výzkumu Anne Armstrong z nadace Christie NHS Foundation Trust v Manchesteru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze