Asteroid, který vyhubil dinosaury, vyvolal týdny trvající zemětřesení

Asteroid, který vyhubil dinosaury, vyvolal týdny trvající zemětřesení
Fotografie: pixabay.com
  • Dopad asteroidu vyvolalo zemětřesení, které bylo 50 000krát silnější než to v Chile v roce 2004
  • Autor výzkumu našel v sedimentu tektity a mikrotektity
  • Zemětřesení poničilo dno oceánu do hloubky až 15 metrů

Vyhynutí dinosaurů způsobil před 66 miliony let 10kilometrový asteroid, který zasáhl Zemi v místě zvaném Chicxulubu, který je dnes součástí poloostrova Yucatan v Mexiku. Nový výzkum podle phys.org naznačuje, že jeho dopad způsobil tak obrovské zemětřesení, že se planeta otřásala několik týdnů a možná i měsíců po dopadu. Uvolněné energie při tomto zemětřesení bylo 50 000krát více než při zemětřesení v roce 2004 o síle 9,1 stupně Richterovy stupnice v Sumatře.

Autor výzkum Hermann Bermúdez při terénních pracích našel na kolumbijském ostrově Gorgonilla, který je od místa dopadu vzdálený asi 3 000 km, vrstvy sedimentu plné malých skleněných kuliček a další úlomky tektitů, což je hornina, která vzniká po dopadu mimozemského tělesa. Skleněné kuličky, které jsou většinou menší než 1 milimetr, se nazývají mikrotektity a vznikají po nárazu, kdy se roztavená hmota nárazem rozptýlí do atmosféry a poté dopadne zpět na Zem jako sklo.


Obrovskému zemětřesení také odpovídá poničené mořské dno, na němž se tenkrát ukládala vrstva písku a bahna. Deformováno bylo do hloubky 10 až 15 metrů, což naznačuje, že zemětřesení muselo trvat týdny i měsíce. „Úsek, který jsem objevil na ostrově Gorgonilla, je fantastickým místem pro studium vymírání na konci období křídy, protože je jedním z nejzachovalejších a nachází se hluboko v oceánu, takže nebyl ovlivněn tsunami,“ uvedl Bermúdez.

Důkazy o deformaci z tohoto obrovského zemětřesení byly objeveny také v Mexiku a USA. V Mississippi, Alabamě a Texasu objevil Bermúdez trhliny, které pravděpodobně se zemětřesením souvisí, a shromažďuje také informace o usazeninách po tsunami, která byla srážkou asteroidu způsobena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze