Asteroid o průměru téměř dvou kilometrů prolétne kolem Země

Asteroid o průměru téměř dvou kilometrů prolétne kolem Země
Fotografie: pixabay.com
  • 27. května prolétne kolem Země asteroid ve vzdálenosti čtyř milionů kilometrů
  • Jde nejspíše o největší asteroid, který se letos k Zemi přiblíží
  • Kolem Země znovu prolétne v roce 2055

27. května kolem Země prolétne obrovský asteroid o průměru 1,8 kilometru. Nemusíte se však obávat, asteroid pojmenovaný 7335 (1989 JA) naši planetu mine ve vzdálenosti čtyř milionů kilometrů. To představuje téměř desetinásobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Ačkoliv asteroid prolétne ve velké vzdálenosti, vzhledem k jeho velikosti jej NASA klasifikovala jako „potencionálně nebezpečný“. Asteroid byl objeven 1. května roku 1989 americkou astronomkou Eleanor Helin.

7735 bude nejspíše největším vesmírným tělesem, které se letos k Zemi přiblíží. Podle space.com se bude pohybovat rychlostí 76 000 km/h a v červenci roku 2055 by měl kolem naší planety prolétnout znovu, avšak o něco dále. Asteroid totiž spadá do třídy zvané Apollo, což znamená, že jeho oběžná dráha kolem Slunce se kříží s oběžnou dráhou Země. Astronomové uvádí, že se jich v této třídě nachází přibližně 15 tisíc. Asteroidy jsou kovová/kamenná tělesa o různých velikostech a tvarech. Aktuálně vědci vědí asi o milionu těchto vesmírných těles a většina z nich se nachází v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem.


Asteroid 7335 je jedním z 29 000 objektů, které sleduje NEO (Near Earth Object) od NASA. NEO se zaměřuje na jakýkoliv vesmírný předmět, který prolétne do vzdálenosti asi 48 milionů kilometrů od oběžné dráhy Země. Většina z nich však nepředstavuje vzhledem k jejich malé velikosti žádné riziko. Asteroid 7335 je větší než 99 % sledovaných těles.

NASA v rámci sledování asteroidů zahájila loni misi DART (Double Asteroid Redirection Test). Kosmická loď má za úkol narazit do Dimorphosu – měsíce planetky Didymos. Dimorphos má v průměru pouhých 160 metrů, NASA však chce zjistit, zda je možné nárazem změnit jeho oběžnou dráhu. Srážka nemá za úkol asteroid zničit, má jen lehce vychýlit jeho směr.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze