Astra je další soukromá společnost, která dosáhla se svojí raketou oběžné dráhy

Astra je další soukromá společnost, která dosáhla se svojí raketou oběžné dráhy
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa dosáhla oběžné dráhy ve výšce 500 km za devět minut
  • Úspěch předcházelo několik nevydařených pokusů

Astra se jako další dostala na seznam soukromých vesmírných společností, které dosáhly oběžné dráhy. Raketa měřící 13 metrů (43 stop) s názvem Launch Vehicle 0007 (LV0007) odstartovala z tichomořského kosmodromu na ostrově Kodiak na Aljašce. Jak uvedl The Verge, oběžné dráhy dosáhla o devět minut později, a to ve výšce 500 km nad Zemí. S sebou vezla testovací náklad pro americkou armádu.

Náš tým tvrdě pracoval několik let. Máme raketu pod sériovým číslem 8, 9 a 10 ve výrobě, takže teprve začínáme,“ uvedl generální ředitel Astry Chris Kemp během živého přenosu po zahájení startu.


První neúspěšný pokus o start se uskutečnil během soutěže DARPA minulý rok v březnu. Astra však nedokázala svou raketu dostat ze země kvůli technickým problémům. Následovalo několik dalších pokusů, kdy selhal naváděcí systém rakety nebo došlo palivo. Poslední pokus byl v srpnu tohoto roku. Porucha motoru na raketě LV0006 však způsobila, že dosáhla výšky pouze 50 km (31 mil) a poté společnost misi ukončila.

Astra se nyní připojila k Virgin Orbit, SpaceX a Rocket Lab jako jedna z dalších amerických společností, které dosáhly oběžné dráhy se soukromou raketou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze