Astronomové našli nejstarší hvězdu v naší galaxii

Astronomové našli nejstarší hvězdu v naší galaxii
Fotografie: NASA
  • Bílý trpaslík se nachází od Země 90 světelných let
  • Kolem něj byly nalezeny pozůstatky z planetárního systému, který zanikl před více jak 10 miliardami let
  • Chemické prvky kolem bílého trpaslíka astronomové detekovali díky spektroskopii

Nová studie, kterou vedli astronomové z University of Wawrick, odhalila stáří bílého trpaslíka, který se nachází pouhých 90 světlých let od Země. Bílý trpaslík vznikne z hvězdy, která již spálila veškeré své palivo a zhroutí se – stejný osud čeká i naše Slunce. Tento bílý trpaslík má kolem sebe pozůstatky obíhajícího planetárního systému a jejich stáří astronomové odhadli na více jak 10 miliard let. Během toho, kdy se z hvězdy stává bílý trpaslík, jsou všechny obíhající hvězdy poškozeny, případně zcela zničeny a zůstanou jen trosky.

Bílého trpaslíka pojmenovaného WDJ2147-4035 tým astronomů pozoroval pomocí spektroskopických a fotometrických dat z observatoře Gaia a z přístroje X-Shooter na Evropské jižní observatoři a díky tomu zjistili, že je hvězda 10,7 miliard let stará a z toho 10,2 miliardy let je bílým trpaslíkem. V rámci studie byl pozorován ještě jeden bílý trpaslík, který dostal jméno WDJ1922+0233. Je o něco mladší a taktéž se kolem něj nacházejí planetární úlomky. Má modrou barvou, která je nejspíše způsobena jeho atmosférou, která se skládá z helia a vodíku.


Spektroskopie analyzuje světla z hvězd v různých vlnových délkách, dokáže tak detekovat chemické prvky v atmosféře hvězdy. U WDJ2147-4035 se zjistilo, že obsahuje sodík, lithium, draslík a uhlík. Tyto prvky z něj dělají doposud nejstaršího objeveného bílého trpaslíka znečištěného kovy. Astronomové tak došli k závěru, že se jedná o nejstarší planetární systém v Mléčné dráze. „Tyto kovy znečištěné hvězdy ukazují, že Země není jedinečná – existují i jiné planetární systémy s planetárními tělesy podobnými Zemi. 97 % všech hvězd se stane bílým trpaslíkem a jsou všudypřítomné po celém vesmíru. Je tak velmi důležité jim porozumět,“ řekla vedoucí autorka Abbigail Elms.

Hvězda WDJ2147-4035 je podle vědců záhadou, jelikož trosky nacházející se okolo ní se nepodobají ničemu známému v naší Sluneční soustavě. Před 10 miliardami let byl vesmír daleko méně bohatý na kovy, jelikož ty se vytvářely až postupně po obrovských hvězdných explozích. „Nacházíme nejstarší pozůstatky hvězd v Mléčné dráze, které jsou znečištěné kdysi planetami podobnými Zemi. Je úžasné pomyslet si, že se to stalo v měřítku deseti miliard let a že tyto planety zemřely mnohem dříve, než vůbec vznikla Země,“ dodala Elms.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze