Astronomové objevili v atmosféře exoplanety doposud nejtěžší prvek – baryum

Astronomové objevili v atmosféře exoplanety doposud nejtěžší prvek – baryum
Fotografie: NASA
  • Baryum bylo objeveno v ultrahorkých Jupiterech WASP-76b a WASP-121b
  • Tento těžký prvek byl nalezen v horních vrstvách atmosfér, kde teplota přesahuje 1 000 °C

Astronomové z Evropské jižní observatoře objevili pomocí dalekohledu Very Large Telescope prvek baryum v atmosférách exoplanet. Jedná se o ultrahorké Jupitery pojmenované WASP-76b a WASP-121b. Horké Jupitery se jim říká z důvodu, že jsou co velikosti srovnatelné s Jupiterem a jejich povrch je extrémně rozžhavený, jelikož obíhají velmi blízko kolem své hvězdy. Povrchové teploty těchto žhavých obrů mohou přesahovat i 1 000 °C. Otázkou však je, proč se v atmosféře těchto planet vyskytuje tak těžký prvek.

Vědci se již z předchozích pozorování domnívají, že na WASP-76 prší železo, ale baryum je oproti němu 2,5× těžší a navíc se nachází v horních vrstvách atmosféry. „Vzhledem k vysoké gravitaci planet bychom očekávali, že těžké prvky, jako je baryum, rychle spadnou do spodních vrstev atmosféry,“ vysvětlil Olivier Demangeon, spoluautor studie. Objev byl navíc náhodný – vědci baryum nehledali, jelikož na žádné z exoplanet nebylo zatím vidět.


Podle eurekalert.org bylo baryum objeveno v atmosférách obou těchto ultrahorkých Jupiterů, což naznačuje, že tyto exoplanety mohou být ještě podivnější, než si vědci mysleli. Otázkou tak nyní pro vědce je, jakým způsobem se tento těžký prvek do tak vysokých nadmořských výšek dostal. „Tím, že jsou tyto exoplanety plynné a horké, jsou jejich atmosféry značně rozptýlené, lze je tedy snadněji pozorovat a studovat než atmosféry menších nebo chladnějších planet,“ uvedl Demangeon.

Pro určení toho, z čeho se atmosféra exoplanet skládá, je potřeba speciálního vybavení a vědci doufají, že s budoucími přístroji, jako je chystaný vysokorozlišovací spektrograf ANDES, který bude připevněn na obrovském teleskopu v Evropské jižní observatoři, budou schopni studovat kromě těchto žhavých plynných obrů i menší planety, včetně těch kamenných, které se podobají Zemi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze