Astronomové potvrdili dalších 12 měsíců, které obíhají kolem Jupitera

Astronomové potvrdili dalších 12 měsíců, které obíhají kolem Jupitera
Fotografie: NASA
  • Jupiter má nyní 92 potvrzených měsíců, počtem tak překonal Saturn
  • 9 objevených měsíců obíhá Jupiter v retrográdní oběžné dráze
  • Až na jeden jsou všechny měsíce menší velikosti

Jupiter – největší planeta v naší Sluneční soustavě a nyní i planeta s největším počtem potvrzených měsíců. Astronomové nedávno potvrdili dalších 12 měsíců, čímž se jejich počet zvýšil na 92. Nové měsíce potvrdilo za pomoci orbitálních výpočtů středisko Minor Planet Center (MPC). Jupiter tak v počtu měsíců překonal Saturn, který se doposud držel na vrcholu s 83 měsíci. Astronomové však pozorují i další vesmírné objekty kolem Saturnu, je tak možné, že jej do budoucna opět předběhne.

Měsíce pozoroval astronom Scott Sheppard mezi lety 2021 a 2022. Potvrzení přišlo až nyní, kdy byla ověřena jejich oběžná dráha kolem Jupitera. Devět z nově nalezených měsíců se nachází od planety velmi daleko – odhaduje se, že jejich oběžná dráha trvá více jak 550 pozemských dní. Navíc obíhají v retrográdní oběžné dráze, tedy proti směru rotace Jupitera, což naznačuje, že Jupiter tyto měsíce mohl zachytit svoji obrovskou gravitací. Objevené měsíce jsou menší velikosti kromě jednoho, který má podle skyandtelescope.org průměr větší než 8 km.

Ostatní měsíce obíhají ve středním pásmu kolem Jupiteru na prográdních drahách, je tak pravděpodobné, že se kolem Jupitera vytvořily. Tyto měsíce bylo také těžší rozpoznat a potvrdit, jelikož světlo od Jupitera měsíce zatemňuje a jsou hůře pozorovatelné. „Důvodem je, že jsou blíže Jupiteru a rozptýlené světlo z planety je ohromné,“ řekl Sheppard.


Měsíce obíhají v různých vzdálenostech

Nejblíže Jupiteru najdeme Galileovy měsíce – Io, Europu, Ganymede a Callisto. Říká se jim tak, jelikož je objevil sám Galileo na počátku 17. století. Dále je pak skupina Himálie, která je od Jupitera vzdálena 11 až 12 milionů kilometrů, a nejdále se nachází skupina Carpo, kde měsíce obíhají ve vzdálenosti přibližně 17 milionů kilometrů. V tomto místě obíhají měsíce v retrográdní dráze kromě jednoho. Měsíc Valetudo objevil Sheppard v roce 2018 a jako jediný ve skupině obíhá Jupiter prográdně. Do budoucna se tak očekává, že dojde ke srážkám, jelikož Valetudo protíná svoji dráhu s několika měsíci, které mají opačnou dráhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze