Automatizace na iOS bez potvrzení? Ano, jde to!

Homebridge
Automatizace na iOS bez potvrzení? Ano, jde to!
Fotografie: Martin Fajmon, fZone.cz
  • Dnes se zaměříme na to, jak díky příslušenství v Homebridge docílit automatizací bez nutnosti potvrzení
  • Využijeme k tomu chytrých zásuvek Tesla, které pořídíte za pár korun

Pokud používáte Automatizace v rámci iOS a aplikace Domácnost, jistě jste narazili na jeden zásadní problém – většina automatizací, které zahrnují zámky a další prvky s vyšší ochranou, se nespustí automaticky, vždy je musíte potvrdit na iPhonu či Apple Watch. Existuje však postup, kterým docílíte, že vás tyto notifikace otravovat nebudou, vy si tak užijete plnotučných automatizací, které se spustí automaticky.

Pár slov na úvod

Nebudeme na Apple a jeho polofunkční Automatizace nadávat, i když mě se již párkrát chtělo... Proč? Důvod je jednoduchý. Představte si, že si v rámci aplikace Domácnost nastavíte automatizaci, aby se pokaždé, když se vrátíte domů, sepnul Opener v rámci aplikace Nuki. Vy už víte, že Opener jde díky Homebridge do aplikace Domácnost přidat, bohužel však nedocílíte toho, aby se Opener (například funkce Ring To Open) sepnul v momentě, kdy se přiblížíte k domovu. Aplikace Domácnost sice na základě polohy bude vědět, že se blížíte domů a automaticky by mohla Opener sepnout, ale neudělá to. Namísto toho vám přijde na iPhone či Apple Watch notifikace ve stylu: Jste doma, chcete zapnout automatizaci XYZ?

Dokud tuto notifikaci neotevřete (a tedy neodemknete smartphone), automatizace se nespustí. Vy tak musíte otevřít aplikaci Nuki a odemknout si sami. Možná namítnete něco ve stylu: však aplikace Nuki také umí sepnout Opener na základě lokace, v čem je tedy problém? Ano, umí, bohužel rádius pro to, aby aplikace určila, že jste doma, je větší než rádius u aplikace Domácnost. Pokud tedy jdete například do hospůdky za rohem, aplikace Nuki vás stále eviduje jako byste byli doma.

Proč Apple neumožní spustit automatizaci automaticky? Pokud je v automatizaci ukryté příslušenství v podobě zámku (Nuki), Openeru (který aplikace taky bere jako zámek), máte smůlu, protože pro Apple jde o vysoké bezpečnostní riziko, aby takovou automatizaci spustil svévolně. Je to samozřejmě pro vaše bezpečí, ovšem ne vše, co je bezpečné, je pohodlné. My si tak dnes ukážeme postup, jak automatizace opravdu zautomatizovat.

Základem je tichý „přepínač“

Základem celého úspěchu je nutnost vyčlenit jeden přepínač, který bude sloužit jako spojka mezi aplikací Domácnost a vámi vybranou automatizací. Takový přepínač by měl být ideálně levný, ale jde jej ovládat skrze aplikaci Domácnost, případně zprostředkovaně pomocí Homebridge. My jsme si vybrali zásuvku Tesla Smart Plug, kterou pořídíte za 300 Kč. V různých akcích dokonce ještě levněji.

Obyčejnou zásuvku můžete proměnit v inteligentní přepínač

Tuto zásuvku díky našemu návodu přidáte do Homebridge a pojmenujete ji například Přepínač 1. Máte? Skvěle. Nyní si vytvoříme automatizaci na základě podmínky „Někdo přijde“ a vybereme, že v takovém případě se Přepínač 1 zapne. Pokračujeme tím, že si nastavíme vlastní scénu. První scénu pojmenujeme Doma. Do této scény přidáme příslušenství, které chceme sepnout v momentě, kdy přijdeme domů, v našem případě Ring to Open Nuki Openeru a nastavíme jej na „ODEMČENO“.

A nyní to celé propojíme, jak jinak než další automatizací. Ta bude spojovat to, že poté, co se Přepínač 1 zapne, sepne se scéna Doma. A tato scéna dle našeho nastavení aktivuje Opener a jeho funkci Ring to Open.

Postup nastavení

V momentě, kdy se přiblížíte k domovu, aplikace Domácnost automaticky sepne Přepínač 1, tedy zásuvku. Zásuvka není v očích Applu natolik velkým bezpečnostním rizikem, takže se sepne automaticky. Ovšem tato zásuvka (Přepínač 1) je náš tichý špión, protože sepne scénu Doma, která odemkne Opener, respektive aktivuje funkci Ring to Open. Tadá, máme odemčeno, a to bez nutnosti potvrzovat jakoukoli notifikaci.

A co když chci víc?

Pokud například chcete, aby se vám po příchodu domů automaticky zapnula televize, ventilátor či jiný produkt, který máte napojen na aplikaci Domácnost, není problém. Stačí do scény Doma přidat další příslušenství. V našem případě jsme si právě nechali zapnout televizi (připojenou k chytré zásuvce Tesla Smart Dual) a ventilátor, který máme připojen k chytré zásuvce VOCOlinc. Než se dostanete do bytu, televize je zapnutá a ventilátor připraven vás ochladit.

Možná se ptáte, je k tomuto celému potřeba Homebridge? Není, využít můžete přepínač, který se do aplikace Domácnost přidá přímo, například chytrou zásuvku VOCOlinc. Ovšem ta stojí skoro dvakrát tolik a my, příznivci Homebridge, rádi ušetříme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze