Až miliardě mladých lidí hrozí poškození sluchu. Může za to hlasitá hudba

Až miliardě mladých lidí hrozí poškození sluchu. Může za to hlasitá hudba
Fotografie: unsplash.com
  • Lidem hrozí trvalé poškození a následná ztráta sluchu, šelesti v uších nebo obojí
  • Pokud vám při poslechu hudby začne pískat v uších, je to znamení, že je hudba příliš nahlas
  • Odborníci doporučují používat sluchátka, která tlumí hluk v pozadí

Studie zveřejněná v BMJ Global Health ukázala, že dospívající a mladí lidé poslouchají hudbu, filmy, různá videa a další obsah příliš nahlas a příliš dlouho. Kvůli tomu hrozí, že více než miliarda lidí může přijít o sluch.

„Odhadli jsme, že 0,67 až 1,35 miliardy osob ve věku od 12 do ⁠34 let na celém světě se pravděpodobně věnuje nebezpečnému poslechu, jsou proto ohroženi ztrátou sluchu,“ uvedla pro cnn.com hlavní autorka studie Lauren Dillard. Dodala, že vystavení se zvuku příliš vysoké hlasitosti může unavit smyslové buňky a struktury v uchu. Pokud to trvá příliš dlouho, mohou se trvale poškodit a následně dojde ke ztrátě sluchu, šelesti v uších nebo obojímu.

Výzkumníci provedli metaanalýzu vědeckých článků týkajících se praktik nebezpečného poslouchání publikovaných v letech 2000 až 2021. Nebezpečné poslouchání se podle studie týkalo v případě používání sluchátek a při návštěvách zábavních podniků a akcí, jako jsou bary, kluby a koncerty.


„Ať už posloucháte hudbu na vlastním zařízení nebo na koncertě, pokud vám začne pískat v uších, je to znamení, že je hudba příliš hlasitá,“ varovala Lauren Dillard. Existují však způsoby, jak zabránit poškození sluchu dříve, než si všimnete příznaků. Některá zařízení umožňují lidem sledovat úroveň poslechu v nastavení vašeho zařízení. Chytré telefony vás v současné době už umí i upozornit, když posloucháte příliš dlouho a příliš nahlas. „Pokud vás zařízení upozorní, že posloucháte hudbu příliš nahlas, snižte hlasitost a neposlouchejte hudbu příliš dlouho,“ dodala autorka.

Odborníci nedokáží jednoznačně říct, která sluchátka jsou pro poslech nejbezpečnější. Doporučují ale používat taková, která snižují hluk v pozadí. Díky tomu mohou pomoci udržet nižší hlasitost, protože lidé nemusí zvyšovat hlasitost, aby přehlušili okolní hluk. Na koncertech je dobré stát dále od reproduktorů a pokud je to možné, udělat si během koncertu od hluku přestávku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze