Bezcílné myšlení zvyšuje vaši kreativitu a pomáhá při řešení problémů

Bezcílné myšlení zvyšuje vaši kreativitu a pomáhá při řešení problémů
Fotografie: unsplash.com
  • Ztrácet se v myšlenkách může pomoci při řešení problémů, zvyšuje kreativitu, posiluje představivost a zvyšuje vlastní hodnoty
  • Pro některé lidi je bezcílné přemýšlení namáhavá činnost
  • Někteří ztratili chuť trávit čas se svými myšlenkami, protože většina z nich byla negativní

Ztrácet se ve svých myšlenkách a přemýšlet nad věcmi jen tak je podle vědců velmi podceňovaná činnost, která by mohla být přínosnější více, než si myslíte. Psychologové z univerzity v Tübingenu na jihu Německa studovali skupinu více než 250 lidí, kteří během studie bezcílně přemýšleli buď sami o sobě, nebo o čemkoli jiném. Podle účastníků studie byla tato činnost mnohem uspokojivější, než čekali.

Výsledky studie poté ukázaly, že lidé se ve svých myšlenkách ztrácejí velice rádi, pokud na to mají čas. Ovšem pro některé to byla velmi namáhavá činnost. Psychologové také přišli na to, že bezcílné přemýšlení může pomoci při řešení problémů, zvyšuje kreativitu, posiluje představivost a zvyšuje vlastní hodnoty.


I přes tyto výsledky se většina lidí spíše zabaví jinými činnostmi, než aby se například dívali z okna a u toho se zabývali vlastními myšlenkami. Jsou mezi námi i tací, kteří ztratili chuť trávit čas se svými myšlenkami, protože většina z nich byla negativní.

Studie, která byla publikovaná v odborném časopise Journal of Experimental Psychology, se zúčastnilo 259 lidí rozdělených do dvou skupin. Účastníci v první skupině byli požádání, aby 20 minut seděli a přemýšleli. Měli zakázáno používat chytrý telefon, číst nebo se procházet. Lidé ve druhé skupině měli na 20 minut přístup k digitálním zařízením. Psychologové očekávali, že aktivita druhé skupiny bude oblíbenější. Nakonec se ale ukázalo, že obě skupiny měly ze svých činností stejnou radost.

„Tyto výsledky jsou v současné době, kdy se k nám dostávají informace ze všech stran, opravdu důležité,“ uvedla pro theguardian.com vedoucí výzkumu Kou Murayama.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze