Inteligentní bezpečnostní systém Netatmo
test

Inteligentní bezpečnostní systém Netatmo

Pro komplexní zabezpečení

Není to tak dávno, co jsme vám přinesli recenzi kamery Netatmo Smart Indoor Camera. Ta sama o sobě zvládne mnoho, ale ve spojení s prvky inteligentního bezpečnostního systému se stává mnohem zajímavější. Dnes se podíváme jak na senzory, tak na sirénu, která odradí případné záškodníky.

Ke sklonku minulého roku jsme vám detailněji představili Netatmo Smart Indoor Camera, která kromě monitoringu vaší domácnosti zajistí také detailní rozpoznání obličejů. To se hodí, pokud chcete mít přehled, kdo a kdy se u vás doma pohyboval. Ve spojení s aplikací Security lze data detailně analyzovat a udělat si představu o tom, jak to u vás doma vlastně chodí.

Dnes se podíváme na doplňky, které kameru přemění na inteligentní bezpečnostní systém s ještě vyšším stupněm zabezpečení. Kromě monitoringu obličejů se můžete spolehnout i na hlídání dveří a oken, vhod přijde i siréna, která bez problému nahradí i vašeho domácího mazlíčka. Že nevíte jak? Čtěte dále!

Obsah balení: vše, co je potřeba

Obsah balení závisí na tom, zda si hodláte sadu pořídit samostatně, či dohromady. Pokud dohromady, dostanete Smart Indoor Camera s USB kabelem a adaptérem do sítě, 8GB microSD kartu, manuál a také trojici senzorů Smart Door and Window Sensors dveří a oken, nálepky, které slouží pro uchycení senzorů, tři páry AAA baterií do senzorů a konečně také samotnou sirénu Smart Indoor Siren, montážní sadu a čtveřici AA baterií s životností dva roky.

Všechny produkty se však dají sehnat i samostatně, protože se očekává, že prvky zabezpečovacího systému si pořídíte později. Každý produkt tak má svoje vlastní balení, které odpovídá designu dalších produktů Netatmo. Hodí se však dodat, že samostatně senzory ani siréna nefungují, kamera Smart Indoor Camera je tedy pro celé řešení nezbytná.

Technické parametry Netatmo Smart Indoor Camera

Rozměry 155 × 45 × 45 mm
Zpracování hliník
Video 4 Mpx, až 1 920 × 1 080 px
Konektivita ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g/n (2,4 GHz)
Aplikace Android/iOS
Paměť slot pro karty microSD až 32 GB
Cena cca 5 499 Kč

Technické parametry Netatmo Smart Door and Window Sensors

Rozměry jednoho senzoru 76 x 15,8 x 30,4 mm
Zpracování tvrzený plast
Energie dvojice AAA baterií (součást balení), microUSB konektor (adaptér není součástí)
Konektivita rádiová komunikace
Detekce pohybu a otřesů ano/ano
Cena 2 599 Kč (cena za 3 kusy)

Technické parametry Netatmo Smart Indoor Siren

Rozměry 130 × 130 × 35 mm
Zpracování tvrzený plast
Energie 4× AA baterie (součást balení)
Hlasitost sirény 110 dB
Detekce vibrací ano
Konektivita Bluetooth Low-energy
Další funkce předinstalované zvuky simulující chod domácnosti (štěkot psa, hudba,...)
Cena 2 999 Kč

Doplníme, že pokud si budete jednotlivé prvky kupovat separátně, zaplatíte zhruba 11 100 Kč, pokud jako sadu, tak 9 700 Kč, ušetříte tedy 1 400 Kč.

Zpracování a konstrukce: tvrzený plast to jistí

Netatmo Smart Indoor Camera jsme si již otestovali , věnovat se jí proto dále nebudeme, alespoň ne v této části. Vyzdvihneme jen kvalitní hliníkové zpracování a elegantní vzezření, snadno zapadne i do moderního interiéru. Menší nevýhodou je fakt, že se poměrně zahřívá a je poměrně vratká kvůli ne zcela stabilní základně.

Netatmo Smart Indoor Camera

V balení nalezneme hned tři senzory: všechny sdílí stejný design – jedná se o podlouhlé krabičky o velikosti 76 × 15,8 × 30,4 mm, do kterých se vkládá dvojice AAA baterií. Kryt baterií je poctivě utěsněn, aby nevadil například déšť. Krytku baterií jednoduše vyjmete například pomocí mince, případně šroubovákem s plochým hrotem. Tělo senzorů je z tvrzeného plastu, který bez problému odolá i nárazům, o jeho životnost se tak obávat nemusíte.

Senzor okna a dveří

Na senzorech je dále logo výrobce a skryté LED, které v případě potřeby prosvítá plastovým tělem. Je zde případně pro potřeby párování, jinak o provozu přístroje neinformuje, což je dobře. Senzor umístíte na dveře či okna bez šroubování, využít můžete nálepky, které jsou součástí balení. Jsou oboustranné, stačí je tedy přilepit na senzor a následně na dveře či okno. Celkově jsme s kvalitou zpracování spokojeni, zatímco u kamery je hliníkový plášť vítaný, u senzorů by akorát zbytečně zvyšoval hmotnost a ve výsledku i nápadnost.

Dostáváme se k inteligentní siréně Smart Indoor Siren, která je po vzoru senzorů z plastových dílů, které jsou doplněny kovovou děrovanou výplní přední strany, kterou proudí zvuk. Zde už tedy nejde říci, že by byl design pouze účelový, Netatmo se snažilo, aby siréna zapadla do domácnosti a nijak nehyzdila interiér. Oceňujeme rozumné rozměry 130 × 130 × 35 mm, přičemž k instalaci již neslouží samolepky, ale montážní sada. Pokud tedy nemůžete sirénu položit někam na poličku v dostatečné výšce v blízkosti kamery (komunikují spolu přes Bluetooth), vrtání se nevyhnete.

Design senzorů a sirény interiér nehyzdí.

Siréna je opět vybavena LED pod kovovou síťovinou na přední straně. LED se opět rozzáří jen v případě párování, a to výraznou zelenou barvou. Na zadní straně dále nalezneme slot pro baterie zafixovaný šroubkem, bez šroubováku se dovnitř tedy nedostanete. Je zde i microUSB konektor, jenž slouží pro nabíjení v případě, že nejsou k dispozici baterie.

Design produktů od Netatma hodnotíme jako povedený a nejinak je tomu i u prvků bezpečnostního systému, za nás tedy spokojenost.

Párování: pojďte blíž

Párování všech prvků probíhá skrze aplikaci Netatmo Security. Proces párování je jednoduchý. U senzorů i sirény je nutné, aby produkty byly v blízkosti kamery, maximálně do půl metru. Před samotnou instalací tedy vyčkejte, než provedete proces párování. Nejdříve je nutné vyjmout vložené baterie a opět je vrátit na své místo. V ten moment se rozbliká LED na přední straně. Následuje připojení k Wi-Fi síti a pojmenování + umístění do místnosti v rámci domácnosti, kterou si v aplikaci vytvoříte.

Proces párování a kalibrace

Pokud budete postupovat podle průvodce (v českém jazyce), máte hotovo za 5 minut, nejdéle trvá samotný proces ověřování, který je automatický. Jedinou podmínkou je tak vzdálenost obou produktů (kamery a dalšího prvku), jinak je proces velice snadný.

Proces párování a kalibrace

Kromě samotného párování se zastavíme ještě u kalibrace senzoru Netatmo Smart Door and Window Sensors. Jakmile senzor spojíte s kamerou a aplikací, je třeba jej kalibrovat. Proces je opět velmi snadný, stačí spárovaný senzor umístit na dveře či okno a v aplikaci potvrdit, že dveře/okno je zavřené. V momentě, kdy okno/dveře následně otevřete, senzor díky vibracím a pohybu zaznamená změnu a vyšle notifikaci, kalibrace je tedy zcela nezbytná pro správnou funkčnost.

Funkčnost: víte o všem

Aplikace samotná je velice přehledná, navíc kompletně lokalizovaná, což zjednodušuje prvotní nastavení. Začneme sirénou. Po její instalaci je třeba nastavit pár drobností: například automatickou aktivaci alarmu, pokud kamera nerozpozná obličej. Funguje jednoduše: pokud vejde do bytu/domu kdokoli nepovolaný, začne odpočet, po dobu kterého můžete buď alarm deaktivovat, nebo jej naopak okamžitě spustit. Odpočet lze rovněž přizpůsobit, nastavit můžete 30 vteřin i několik minut. Aplikace vám rovněž dovolí nastavit, jak dlouho bude alarm na maximální hlasitost aktivní.

Inteligentní bezpečnostní systém Netatmo

Nastavit lze i různé automatizace, například pouhé zaslání notifikace bez toho, aniž by se alarm rozezvučil a upozornil na sebe. Dále lze nastavit i různé zvuky, které alarm spustí, a simuluje tak „domácnost v plném provozu“. Sepnout můžete zvuk simulující dětský pláč, zapnutou hudbu či klasické ruchy domácnosti. I když se může zdát, že jde o drobnost, věrohodnost nahrávek je na vysoké úrovni a snadno oklamete jak sousedy, tak potenciálního zloděje.

Problémem může být menší dosah Wi-Fi a Bluetooth.

Senzory na okno a dveře fungují podobně s tím rozdílem, že místo zvuku pošlou přímou notifikaci do zařízení. Snadno tak odhalíte, kde a hlavně v kolik hodin se jednotlivé okno/dveře otevřely a zda jsou aktuálně stále otevřené/zavřené. I tento senzor si poradí s automatizovanými scénami, vše nastavíte přímo v aplikaci. Jednoduchý příklad: Netatmo Smart Indoor Camera ráno pozná, že všichni členové domácnosti odešli, a to pomocí detekce obličeje. V ten moment se sepne nejvyšší stupeň zabezpečení, tedy jakákoli změna stavu vám bude reflektována formou notifikace, a to do doby, než se domů opět vrátíte. Vše probíhá automaticky a v reálném čase, kontrolu přitom můžete provést vždy, protože data jsou uložena v cloudu. Pokud si však přejete, aby kamera v danou chvíli nenahrávala, případně aby byla siréna deaktivována, stačí pár kliknutí v aplikaci.

Inteligentní bezpečnostní systém Netatmo

Problémem může být menší dosah Wi-Fi a Bluetooth. V reálném provozu se ukázalo, že je opravdu nezbytné umístit sirénu maximálně do 5 metrů od kamery, stejně tak kamera by měla být na stejné úrovni jako Wi-Fi router. V našem případě (mezonetový byt o rozloze zhruba 140 metrů čtverečních) byl problém, aby signál Wi-Fi routeru z vrchního patra dorazil až do kamery v přízemí. Většina další elektroniky přitom i v přízemí měla signálu Wi-Fi sítě dostatek.

Zhodnocení: domácnost pod palcem

Inteligentní bezpečnostní systém Netatmo hodnotíme velice kladně, jako celek funguje spolehlivě. Pokud dokážete zajistit vhodné podmínky, můžeme systém doporučit. Chválíme nejenom provázanost, ale také vzhled a kvalitu zpracování. Samozřejmostí není ani kompletně lokalizovaná aplikace do češtiny a množství automatizovaných scén, které se dějí v reálném čase a bez vaší iniciativy.

Klady
  • provázanost jednotlivých prvků
  • kvalitní provedení i design
  • v sadě výhodnější cena
  • automatizace
  • doplňkové funkce sirény
  • dlouhá výdrž na baterie (několik měsíců až let)
Zápory
  • vyšší cena
  • slabší dosah Wi-Fi a Bluetooth
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze