Bizarní obličejové výrazy dětského androida vás buď vystraší, nebo rozesmějí

Bizarní obličejové výrazy dětského androida vás buď vystraší, nebo rozesmějí
  • K vytvoření Affetta museli japonští vědci nejprve identifikovat 116 různých bodů nacházejících se na lidském obličeji
  • Vědci se potýkali s omezením v podobě natahovatelnosti syntetické kůže nebo napodobení přirozené asymetrie lidských obličejů

Japonští vědci z Osacké univerzity na svět přivedli na první pohled děsivého androida. Tedy ne tak úplně – jedná se totiž pouze o hlavu, která pomocí obličejových svalů imituje množství mimických výrazů typických pro lidi. Výtvor pojmenovaný Affetto se tak zvládá v omezené míře usmívat i mračit a v repertoáru má i několik dalších výrazů.

Podle autorů by mohl právě Affetto otevřít androidům pomyslné dveře do světa lidí a prohloubit tak interakci mezi nimi. Robotický obličej s mimikou předvedli stejní vědci již v roce 2011 a od té doby pracovali na verzi, která by mohla být více expresivní. Robot zvládá jemnou, okem sotva zaznamenatelnou mimiku – hýbat očními víčky nebo rty pro Affetta není žádný problém.

K vytvoření Affetta vědci identifikovali 116 různých bodů nacházejících se na lidském obličeji a analyzovali mechanismus potřebný k vytvoření různých obličejových výrazů. Během vývoje se potýkali s různými výzvami. Mezi ty největší patří omezení natahovatelnosti syntetické kůže a napodobení přirozené asymetrie lidských obličejových výrazů. Dr. Hishari Ishihara, autor této studie, slibuje, že do budoucna androidí mimiku chystají ještě značně vylepšit. A co na androida Affetta říkáte vy? Také vám přijde tak trochu děsivý a srandovní zároveň?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze