Společnost Boom Supersonic představila dopravní nadzvukové letadlo

Společnost Boom Supersonic představila dopravní nadzvukové letadlo
Fotografie: Boom Supersonic
  • Letadlo bude moci létat nad vodou rychlostí necelých 2 100 km/h
  • S výrobou začne společnost v roce 2024 a o dva roky později chce již létat s cestujícími
  • Letadlo pojme 65 až 80 cestujících a poháněno bude udržitelným leteckým palivem

Americká společnost Boom Supersonic představila první dopravní nadzvukové letadlo Overture, které bude poháněno udržitelným leteckým palivem (SAF). Letadlo bude mít čtyři motory, které zajistí tišší provoz a vyšší výkon. I přesto však nad pevninou bude muset létat pod rychlostí 1 Mach (přibližně 860 km/h). Letadlo pojme 65 až 80 cestujících a nad oceány bude moci létat rychlostí až 1,7 Mach (2 083 km/h) s doletem téměř 8 000 kilometrů. Do výroby se však dostane až v roce 2024.

Křídla, která si nechala společnost patentovat, mají rozpětí 32,3 metru a poskytnou plynulé proudění vzduchu. Zároveň však umožní létat i nižší rychlostí, což u vzlétnutí a přistání zvýší celkovou bezpečnost. Celá konstrukce bude podle společnosti lehčí díky kompozitům z uhlíkových vláken, díky tomu bude letadlo i efektivnější. Navíc díky SAF i uhlíkově neutrální. „Ekologický výkon je zvažován ve všech aspektech Overture, od návrhu a výroby až po let a recyklaci na konci životnosti,uvedli zástupci společnosti.


Boom Supersonic chce obnovit nadzvukové komerční létání, stejně jako kdysi létal Concorde, jen s tím rozdílem, že bude ekologicky udržitelné. První let s pasažéry by chtěla společnost provést už v roce 2026. „Letectví nezaznamenalo za celá desetiletí žádný velký skok. Overture je revoluční ve svém designu a zásadně změní to, jak přemýšlíme o vzdálenosti. S více než 600 trasami po celém světě Overture zpřístupní svět pro desítky milionů cestujících,“ řekl zakladatel společnosti Blake Scholl.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze