Bota připojená do internetu? Možná diagnostika roztroušené sklerózy

Bota připojená do internetu? Možná diagnostika roztroušené sklerózy
  • O víkendu se v Praze utkalo 17 mezinárodní týmů na akci Neurological Hackathon, aby pomohli pacientům trpícím roztroušenou sklerózou
  • Vítězem 24hodinového klání se stal projekt NovaSol týmu Data Gardeners, který představil způsob, jak zajistit průběžnou diagnózu chůze pacientů s roztroušenou sklerózou pomocí senzoru ve vložce boty a mobilní aplikace
  • Vítězný projekt získal odměnu 100 000 Kč

Ve dnech 25. až 27. října se v pražském coworkingovém prostoru HubHub v Paláci ARA potkalo více než 70 hackerů ze 14 zemí světa na prvním ročníku soutěže Neurological Hackathon Prague. Cílem inovativního maratonu bylo najít řešení na 4 výzvy, které trápí pacienty trpící roztroušenou sklerózou.

Ze 17 soutěžících týmů porota tvořená mentory a organizátory vybrala projekt s názvem NovaSol pětičlenného týmu Data Gardeners. „Náš projekt se zaměřuje na jeden z častých symptomů roztroušené sklerózy – změny chůze. V současné době je k tomuto účelu k dispozici jen málo diagnostických nástrojů, které lze použít jen v prostředí specializovaného pracoviště. Navrhli jsme diskrétní samonabíjecí senzor, který je umístěný ve vložce boty a je propojený s mobilní aplikací. Přesně měří parametry chůze a data nasbíraná za dlouhou dobu může pacient snadno sdílet s lékařem, který díky tomu může lépe může sledovat progres nemoci i účinky medikace,“ říká Vojtěch Nedvěd z vítězného týmu Data Gardeners.

Na projektu NovaSol si nejvíce ceníme toho, že se jedná o řešení, které by snadno mohlo být využitelné v běžné praxi. Z toho důvodu plánujeme také následné setkání vítězného týmu Data Gardeners se zástupci pacientské organizace a potenciálním investorem,“ říká Tomáš Moravec, šéf komunikace společnosti Novartis, která neurologický hackathon vyhlašuje.

hackaton 2019

Inovační maraton trval 24 hodin a skončil vyhlášením vítězů v neděli 27. října 2019 po 16. hodině. Hackeři, z nich nejmladším bylo 13 let, společně hledali řešení na čtyři problémy, s kterými se pacienti s roztroušenou sklerózou potýkají. Vytvářeli zařízení a software, které dokáží povzbuzovat pacienty, detekovat úrovně stresu a únavy, navrhnout domácí rehabilitační zařízení pro masáž těla a zařízení pro diagnostiku a monitorování stavu pacientů.

Porota ocenila tyto vítězné projekty:

  1. místo: NovaSol (tým Data Gardeners) – senzor chůze v podrážce boty spojený s mobilní aplikací,
  2. místo: Consistent Video Walk Diagnosis (tým Fluffy Capybara) – nástroj pro analýzu pohybu pacienta s pomocí domácí webové kamery,
  3. místo: Bridge (tým No Name) – webová aplikace, která umožňuje lékařům na dálku sledovat cvičební režim pacientů.

Šlo o první hackaton na téma roztroušené sklerózy v Evropě,“ říká organizátor akce Tomáš Studeník. „Atmosféra byla skvělá a bylo vidět, že hackeři sem přijeli proto, aby skutečně pomohli pacientům – na oplátku se mnozí z nich poprvé dozvěděli spoustu informací o této nemoci. Pro odborníky z farmaceutického průmyslu byl zase nesmírně zajímavý pohled z druhé strany z pohledu datových expertů a inovátorů. Mnoho představených prototypů bylo dotažených do fáze, že by se velmi brzy daly skutečně použít.

Další hackathon na podobné zdravotnické téma se uskuteční v Praze ve dnech 22. až 24. listopadu 2019.

tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze