Manželka krále Charlese III. ruší dlouholetou tradici dvorních dam

Manželka krále Charlese III. ruší dlouholetou tradici dvorních dam
Fotografie: unsplash.com
  • Dvorní dámy nahradí tzv. královniny společnice
  • Šest asistentek bude manželku krále doprovázet na veřejné akce
  • Jejich pracovní náplní už nebude ani vyřizování korespondence a administrativa

Britská manželka krále Camilla zrušila dlouholetou tradici dvorních dam. Místo toho ji budou pomáhat „královniny společnice“. Kromě modernizace titulu nebude muset šest asistentek trávit s královskou chotí tolik času, jako tomu bylo doposud. Podle bbc.com tradice dvorních dam sahala až do středověku.

Královniny společnice budou na královský dvůr docházet spíše nepravidelně. Jejich pracovní náplní už nebude ani vyřizování korespondence a administrativa. Naopak budou královnu manželku doprovázet na veřejných akcích. Za tuto příležitostnou práci nebudou dostávat mzdu, budou jim však proplaceny všechny potřebné výdaje.


Tato změna bude uvedena do praxe už příští týden, kdy královna manželka pořádá recepci na podporu bojovníků proti domácímu násilí a násilí na ženách, kam společně s ní poprvé přijdou její společnice. Podle tamního statistického úřadu zažilo v minulém roce v Anglii a Walesu domácí násilí 1,7 milionu žen a 700 tisíc mužů. Královna Camilla vedla kampaň za zvýšení povědomí o domácím násilí.

Mezi královniny společnice patří arcivévodkyně z Lansdowne, Jane von Westenholz, lady Katharine Brooke, Sarah Troughton, lady Sarah Keswick a baronka Chisholm. Bývalé dvorní dámy, které sloužily královně Alžbětě II., budou nyní pomáhat králi Charlesovi III. při pořádání akcí v Buckinghamském paláci a budou známé jako „dámy v domácnosti“.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze