CAPSTONE opustil oběžnou dráhu Země a míří k Měsíci

CAPSTONE opustil oběžnou dráhu Země a míří k Měsíci
Fotografie: NASA
  • Mise CAPSTONE odstartovala 28. června z Nového Zélandu
  • Meziplanetární třetí stupeň vypustil CubeSat 4. července za oběžnou dráhu Země
  • Den po vypuštění došlo k problémům s komunikací

28. června byla na Novém Zélandu vypuštěna nosná raketa Electron od společnosti Rocket Lab, na jejímž vrcholu byl připevněn CubeSat CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment). Od svého startu byl připojen k meziplanetárnímu třetímu stupni Luna Photon, který po dobu několika dní manévroval na oběžné dráze, aby navedl CAPSTONE do správné polohy pro pokračování cesty na Měsíc.

Za posledních šest dní Photon celkem sedmkrát spustil motory, aby se dostal na nejvyšší bod oběžné dráhy Země, což představuje výšku přibližně 1,3 milionu kilometrů, kde poté uvolnil 4. července CubeSat do vesmíru. Kosmickou loď nyní řídí tým v Advanced Space Terran Orbital. „Nyní bude CAPSTONE používat svůj vlastní pohon a gravitaci Slunce k navigaci po zbytek cesty k Měsíci, což je čtyřměsíční cesta, po níž CAPSTONE 13. listopadu vstoupí na téměř přímočarou halo oběžnou dráhu Měsíce,uvedli zástupci NASA. Využitím gravitace sníží CubeSat množství paliva, které spotřebuje, aby se dostal až k Měsíci.


Po vypuštění CAPSTONE však došlo druhý den k problému s komunikací a CubeSat ztratil spojení se sítí Deep Space Network. „Tým kosmické lodi v současné době pracuje na pochopení příčiny a obnovení kontaktu,“ uvedla NASA. Tým má stále údaje o trajektorii CubeSatu a v případě potřeby mohou další manévry odložit až o několik dní. NASA aktuálně nabízí interaktivní 3D vizualizaci NASA Eyes onthe Solar System, kde zobrazuje, kde se v reálném čase CAPSTONE nachází.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze