Čeká nás další očkování? EMA zahájila test vakcíny proti opičím neštovicím

Čeká nás další očkování? EMA zahájila test vakcíny proti opičím neštovicím
Fotografie: unsplash.com
  • Vakcína Imvanex je aktuálně v EU registrována k prevenci neštovic u dospělých
  • Měla by však podle laboratorních studií spustit tvorbu protilátek zaměřujících se na virus opičích neštovic

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zahájil přezkum údajů s cílem rozšířit používání již registrované vakcíny proti neštovicím s názvem Imvanex tak, aby zahrnovala ochranu lidí před onemocněním opičími neštovicemi.


Vakcína Imvanex je v současné době v EU registrována k prevenci neštovic u dospělých. Obsahuje živou modifikovanou formu viru vakcinie nazývanou „vaccinia Ankara“, která je příbuzná viru neštovic. Z toho důvodu je považována za potenciální vakcínu proti opičím neštovicím kvůli podobnosti mezi virem opičích neštovic a virem neštovic.

Rozhodnutí zahájit tento přezkum je založeno na výsledcích laboratorních studií (neklinických údajů), které naznačují, že vakcína spouští tvorbu protilátek, které se zaměřují na virus opičích neštovic a mohou pomoci chránit před tímto onemocněním. Dodávky vakcíny Imvanex jsou v současné době v EU velmi omezené. Vakcína Imvanex je rovněž registrována pod názvem Jynneos v USA, a to pro prevenci neštovic i opičích neštovic.

Více o vakcíně

Očekává se, že Jynneos/Imvanex připraví tělo na obranu proti infekci neštovicemi a opičími neštovicemi. Obsahuje modifikovanou formu viru vakcinie nazývanou vaccinia Ankara, virus, který je blízce příbuzný viru varioly (neštovic) a viru opičích neštovic, ale nezpůsobuje onemocnění u lidí a nemůže se množit (replikovat, reprodukovat) v lidských buňkách. Vzhledem k podobnosti mezi virem neštovic a virem opičích neštovic se očekává, že protilátky produkované proti němu budou také chránit před opičími neštovicemi.

Když je člověku podána vakcína, imunitní systém rozpozná virus ve vakcíně jako „cizí“" a vytvoří proti němu protilátky. Když osoba znovu přijde do styku s tímto nebo podobnými viry, tyto protilátky spolu s dalšími složkami imunitního systému budou schopny zabít viry a pomoci chránit před onemocněním.

Více o opičích neštovicích

Opičí neštovice jsou vzácné onemocnění způsobené infekcí virem opičích neštovic, který způsobuje příznaky podobné příznakům neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, bolestmi svalů a vyčerpáním a mohou být smrtelné, i když jsou obvykle mírnější než neštovice. Přenáší se na lidi z různých divokých zvířat, jako jsou hlodavci a primáti, ale může být také přenášen mezi lidmi po blízkém fyzickém kontaktu. Současná ohniska mimo jiné v EU hlášená od května 2022 jsou prvními ohnisky mimo Afriku bez vazby na endemické oblasti.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze