Češi chtějí dodávky plynu z jiných zdrojů než z těch ruských

Češi chtějí dodávky plynu z jiných zdrojů než z těch ruských
Fotografie: unsplash.com
  • Veřejného průzkumu se zúčastnilo 500 lidí ve věku od 16 do 64 let
  • Lidé chtějí od státu finanční pomoc na zateplování domů a instalaci solárních panelů
  • Obnovitelné zdroje již využívá 22 % dotázaných

Preference Čechů a Češek v oblasti řešení náhrady ruského plynu se shodují se skutečnými možnostmi, které Česko má a které by měl stát provést. Jedná se o zajištění dodávek plynu z jiných zdrojů, rychlé zateplování domů a instalaci fotovoltaických panelů. Klíčové je však zajistit, aby svoje domovy mohly fosilní závislost zbavit i chudší rodiny a aby jim stát poskytl přímou pomoc se zvládnutím cenových šoků. Průzkum mezi obyvateli České republiky zajišťovala společnost Omnicom Media Group (OMG) pro ekologické Hnutí Duha a iniciativu Změna k lepšímu.


Průzkumu se zúčastnilo 500 lidí ve věku od 15 do 64 let. Společnost OMG sbírala data v období od 29. března 2022 do 4. dubna. 2022. Výsledky průzkumu ukázaly, že mezi tři nejvíce preferované reakce státu na energetickou krizi patří zajištění dodávek plynu z jiných zdrojů (52 %), pomoc se zateplováním domů (46 %) a instalací solárních panelů (40 %). Naopak na konci seznamu je pro Čechy a Češky zvýšení těžby a spalování uhlí (jako první volbu to uvedly jen necelá 3 % dotázaných), o něco více lidí (3,6 %) by nedělalo nic a nechalo situaci na trhu.

Většina dotázaných (72 %) souhlasí, aby stát pomáhal domácnostem se zateplováním domů a instalací solárních panelů pokrytím téměř veškerých nákladů na tyto investice. Proti je 16 % lidí. O pořízení obnovitelného zdroje energie do domácnosti i bez podpory státu uvažuje 13 % osob, 31 % lidí by uvažovalo, ale podporu by potřebovalo. Některý z těchto zdrojů už využívá 22 % respondentů a 33 % lidí o tom zatím ani neuvažuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze