Češi mají velký zájem o jódové tablety. K preventivnímu užívání vhodné nejsou

Češi mají velký zájem o jódové tablety. K preventivnímu užívání vhodné nejsou
Fotografie: unsplash.com
  • Jódové tablety jsou určené pro účely jódové profylaxe v případě, že je v ovzduší významně zvýšená koncentrace radioaktivního jódu
  • K takové situaci může dojít v případě radiační havárie
  • Po užití jodové profylaxe se štítná žláza nasytí stabilním jódem a vdechovaný radioaktivní jód se již dále nevstřebává

V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevenci proti možné jaderné katastrově. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) také v uplynulých dnech zaznamenal dotazy a zvýšený zájem o jódové tablety, které jsou určeny pro účely jódové profylaxe v případě, že v ovzduší je významně zvýšená koncentrace radioaktivního jódu. K takové situaci může dojít v případě radiační havárie, proto jsou tablety stabilního jódu distribuovány předem obyvatelstvu v zónách havarijního plánování, kde lze v případě radiační havárie předpokládat, že by užití stabilního jódu bylo účelné.


Uveďme stručně mechanizmus fungování stabilního jódu – po užití jodové profylaxe se štítná žláza nasytí stabilním jódem a vdechovaný radioaktivní jód se již dále nevstřebává. Tímto opatřením se dá ušetřit poměrně velká část dávky, kterou by člověk při takové události mohl obdržet. Nicméně je nutno zdůraznit, že požití jódových tablet je odůvodněno opravdu jen v situacích, kdy se v ovzduší vyskytuje právě radioaktivní jód, a to ve významném množství. Vzhledem k uvedenému je patrné, že užití stabilního jódu nefunguje univerzálně jako ochrana před ionizujícím zářením. Rozhodně tedy není na místě užívat tablety bez doporučení nebo dokonce preventivně. U některých osob se může vyskytnout alergická reakce nebo jiné vedlejší účinky. Přínos musí vždy převažovat nad těmito negativními účinky.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost znovu zdůrazňuje, že pokud by bylo potřeba přijmout na území ČR pro občany jakákoliv neodkladná ochranná opatření z důvodu jakékoliv změny radiační situace, bude o tom informovat a konat neprodleně všemi dostupnými prostředky a způsoby v souladu s připravenými postupy tak, aby ochrana životů a zdraví občanů byla efektivní a účelná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze