Česko v pondělí přejde na tzv. bavorský model. Co to znamená?

Česko v pondělí přejde na tzv. bavorský model. Co to znamená?
Fotografie: unsplash.com
  • V úterý bylo prokázáno 22 479 nakažených koronavirem
  • Od pondělí se lidé už nebudou moci prokazovat jakýmkoli negativním testem
  • Lidé s první dávkou očkování budou moci navštěvovat služby a kulturní akce pouze s platným PCR testem

V úterý padl v České republice rekord v počtu nakažených koronavirem. Podle dat Ministerstva zdravotnictví se nákaza prokázala u 22 479 lidí. Proto se vláda rozhodla, že od pondělí 22. listopadu 2021 bude v Česku zaveden tzv. bavorský model.


Bavorský model není tak přísný jako ten rakouský, ale i tak čekají změny hlavně neočkované. Od pondělí lidé bez certifikátu o očkování nebo prodělané nemoci nebudou moci navštěvovat všechny služby a hromadné akce. Samotesty se přestanou úplně uznávat. Antigenní testy se budou uznávat pouze zaměstnancům a klientům ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb.


Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na tiskové konferenci uvedla, že rozočkovaní lidé budou moci navštěvovat služby a kulturní akce pouze s platným PCR testem. Znamená to, že při návštěvě například restaurace musí doložit certifikát o první dávce očkování a platný PCR test. Nově mají rozočkovaní lidé nárok na 5 hrazených PCR testů měsíčně. Plně očkovaní mají i nadále nárok na dva placené PCR testy měsíčně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze