Česko zvažuje kandidaturu na pořádání klimatické konference COP29

Česko zvažuje kandidaturu na pořádání klimatické konference COP29
Fotografie: unsplash.com
  • Česko zvažuje také možnost spolupořádání s jinou zemí východní Evropy
  • COP28 bude probíhat ve Spojených arabských emirátech
  • Pořádání konference může přinést mezinárodní prestiž a příjmy z cestovního ruchu, ale také intenzivní dohled médií

Česká republika zvažuje, že by v roce 2024 pořádala klimatickou konferenci COP29. O pořádání by soutěžila s několika dalšími zeměmi. Vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o životním prostředí Jan Dusík, který v Egyptě na COP27 vedl českou předsednickou delegaci, sdělil tyto informace reuters.com.

„Při zvažování možného hostitelství bereme v úvahu jak logistické a finanční výzvy pro hostitelskou zemi, tak i naše zkušenosti s energetickou transformací a dekarbonizací,“ uvedl Jan Dusík v písemném prohlášení. Dodal, že se Česká republika ještě úplně nerozhodla, zda se o toto místo bude ucházet. Zváží také možnost společné nabídky uspořádání konference s jinou zemí východní Evropy.


Nabídku na pořádání globální klimatické konference COP29 již podalo Bulharsko. Jan Dusík uvedl, že zájem o pořádání nebo spolupořádání již projevilo několik dalších zemí Evropy. Každoroční klimatická konference COP přitahuje desítky tisíc delegátů ze všech zemí světa, kteří vyjednávají o společném úsilí o odvrácení katastrofálních dopadů změn klimatu a hodnotí svůj dosavadní pokrok v jejich úsilí. Pořádání takové konference může zemi přinést mezinárodní prestiž a příjmy z cestovního ruchu, ale také intenzivní dohled médií, vysoké náklady a logistické problémy.

Právo pořádat klimatickou konferenci se má střídat mezi pěti světovými regiony Organizace spojených národů (OSN). V letošním roce klimatická konference probíhala egyptském přímořském letovisku Šarm aš-Šajch. V příštím roce budou hostitelem konference COP28 Spojené arabské emiráty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze