Chrlící láva ohrožuje La Palmu již přes dva měsíce

Chrlící láva ohrožuje La Palmu již přes dva měsíce
Fotografie: unsplash.com
  • Další proud lávy dosáhl moře a vytvořil hustý oblak
  • Obyvatelé tří měst poblíž mají nařízeno zůstat doma

Úřady na španělském ostrově La Palma v pondělí nařídily obyvatelům tří pobřežních měst, aby zůstali uzavřeni doma. Do oceánu se totiž zřítil nový proud lávy, vznikla tak hustá mračna potencionálně nebezpečných plynů, jak uvádí globaltimes.cn.

Jedná se o třetí proud lávy sopky Cumbre Vieja, která vyvřela až do Atlantiku. Průzkumný dron ukázal bílé mraky ve chvíli, kdy roztavená hornina dosáhla vody. Obyvatelům měst Tazacorte, San Boronodonu a El Cardonu bylo řečeno, aby zůstali doma a neotvírali dveře ani okna.


Letiště bylo uzavřeno a nejspíše ještě pár dní zůstane, a to kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám, což sdělil Miguel Angel Morcuende, technický ředitel výboru PEVOLCA (vulkanický nouzový plán pro Kanárské ostrovy). Dále uvedl, že obyvatelům hlavního města Santa Cruz bylo doporučeno již od začátku erupce nosit roušky kvůli vysoké koncentraci pevných částic a oxidu siřičitého ve vzduchu. Erupce doposud zničila/poničila na 2 650 budov, což si vyžádalo evakuaci tisíců lidí. Sopka chrlí lávu nepřetržitě již od 19. září.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze