Čína dopravila ke své nedokončené vesmírné stanici tříčlennou posádku

Čína dopravila ke své nedokončené vesmírné stanici tříčlennou posádku
Fotografie: China Space Station
  • Posádka stráví ve vesmíru tři měsíce
  • Jejím úkolem bude připravit stanici na připojení dvou laboratorních modulů v roce 2022

K nedostavěné čínské vesmírné stanici byla ve čtvrtek dopravena tříčlenná posádka, která ve vesmíru stráví tři měsíce. Základní modul stanice zvaný Tchien-che (Nebeská harmonie) byl na oběžnou dráhu kolem Země vypuštěn koncem dubna. O měsíc později tam čínská nákladní loď Tchien-čou-2 dopravila potřebné zásoby paliva, jídla i vybavení.

Mise Šen-Čou 12 představuje první start čínské pilotované kosmické lodi za posledních pět let. Loď odstartovala z čínské poušti Gobi a přibližně o šest hodin později zakotvila u základního modulu vesmírné stanice. Posádce velí 56letý Nie Chaj-šeng a sestavu doplňuje 45letý Tchang Chung-po společně s 54letým Lioumem Po-mingem.

V příštích měsících vystoupí astronauté do volného kosmického prostoru, budou provádět vědecké experimenty, zkoušet, jak fungují technologie, které se na stanici nachází, a v neposlední řadě připraví stanici na připojení dvou laboratorních modulů v příštím roce. Podle Reuters budou také monitorováni. Je totiž důležité zjistit, jak dlouhý pobyt ve vesmíru zvládnou po fyzické i psychické stránce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze