Čína přemístila raketu s modulem Wentian na odpalovací rampu

Čína přemístila raketu s modulem Wentian na odpalovací rampu
Fotografie: CMSE
  • Nosná raketa Dlouhý pochod 5B je nachystána na odpalovací rampě v kosmodromu Wen-čchang
  • Start by měl proběhnout 24. července
  • Modul Wentian se připojí k čínské vesmírné stanici Tianhe

Čína se připravuje na vypuštění druhého modulu, který se brzy připojí k čínské vesmírné stanici Tianhe. Obří nosná raketa Dlouhý pochod 5B, na jejímž vrcholu je umístěn modul Wentian, byla převezena z montážní budovy na odpalovací rampu v kosmodromu Wen-čchang. Raketa měří 53 metrů a váží téměř 850 000 kilogramů. Na odpalovací rampu vzdálenou necelé tři kilometry byla dopravena během dvou hodin.

Čínská národní vesmírná agentura nyní provádí poslední kontroly před startem. Přesné datum a čas startu čínské úřady neuvedly, ale podle spacenews.com se očekává, že proběhne 24. července. Raketa Dlouhý pochod 5B má u základního stupně přidány další čtyři posilovače, které přidají dostatečný tah pro vypuštění modulu Wentian, který váží přibližně 22 tun. Po startu se Wentian připojí k základnímu modulu Tianhe, který se nachází na oběžné dráze ve výšce přibližně 380 kilometrů nad Zemí.


Ještě nedávno byl v místě, kde bude umístěn Wentian, připojena nákladní loď Tianzhou 3, která odstartovala k vesmírné stanici již minulý rok v září a doručila zásoby pro posádku. Aktuálně se na vesmírné stanici nachází tři astronauti v rámci mise Shenzhou 14. Nový modul umožní provést první výměnu posádky, která by měla proběhnout na konci tohoto roku, stanici tak v jednu chvíli bude obývat 6 astronautů. Astronauti na stanici aktuálně procházejí výcvikovým programem, který jim usnadní dokování modulu i používání robotického ramene.

Wentian má na délku bezmála 18 metrů a maximální průměr 4,2 metru. Kromě prostor pro posádku obsahuje i vzduchovou komoru pro mimovozové aktivity a pětimetrové robotické rameno, které doplní první, připevněné na základním modulu. Uvnitř Wentiangu budou také probíhat vědecké experimenty a s sebou na stanici přiveze 30metrové solární panely, které dodají stanici energii. Do konce roku by se pak měl k vesmírné stanici připojit poslední modul Mengtian – tím bude čínská stanice dokončena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze