Čínský modul našel důkazy o tom, že se na Měsíci nacházela voda

Čínský modul našel důkazy o tom, že se na Měsíci nacházela voda
Fotografie: NASA
  • Mise Chang’e–5 přistála na Měsíci již v roce 2020
  • Vzorky byly sbírány během nejteplejších dnů, kdy se teplota pohybovala okolo 100 stupňů Celsia
  • Vědci objevili v horninách hydroxyl, který obsahuje atom kyslíku a vodíku – hlavní složku vody

Čínská mise Chang’e–5 přistála na Měsíci v prosinci 2020, přičemž sbírala vzorky půdy a regolitu. Lander se poté přemístil do lokality nazývané Moře bouří, o které si vědci mysleli, že by mohla být místem, kde se dříve nacházela voda. Vzorky byly později převezeny na Zem a zkoumány. Již v roce 2020 našel lander první vodní náznak v čedičových horninách a půdě. Tento nález potvrdili vědci laboratorní analýzou a nyní i i uvedli, odkud pochází.

Vzorky byly odebírány během nejteplejších částí měsíčních dní, kdy se teplota přibližovala ke 100 stupňům Celsia a povrch Měsíce byl nejsušší. „Poprvé na světě byly výsledky laboratorních analýz vzorků přivezených z měsíce a spektrální data z místa průzkumu měsíčního povrchu společně použity ke zkoumání přítomnosti, formy a množství vody v měsíčních vzorcích,“ řekl Li Chunlai z Národních astronomických observatoří Čínské akademie věd (NAOC).

Hydroxyl byl detekován v 11 vzorcích hornin a půdy a poté byl ještě potvrzen v pěti vícesložkových laboratorních analýzách a u osmi vzorků bylo zjištěno, že pochází ze dvou různých zdrojů. Nejčastěji se voda na Měsíci nachází v krystalickém minerálu apatit bohatém na fosfáty. Výsledky však neukazují na obrovské množství vody na povrchu Měsíce, ale vědci zjistili, že měsíční půda a hornina obsahuje přibližně 30 hydroxylových dílů na milion. Hydroxyl je chemická skupina, která obsahuje jeden atom kyslíku a jeden vodíku, což jsou hlavní složky vody.


Zkoumáním měsíční vody a jejího zdroje se dozvídáme více o vzniku a vývoji nejen samotného Měsíce, ale také Sluneční soustavy. Kromě toho se očekává, že měsíční voda poskytne podporu budoucím lidským lunárním misím přímo na místě,“ uvedl Li Chunlai. Eurekalert.org napsal, že výzkumný tým plánuje další průzkumy Měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze